Izvor: Politika, 29.Okt.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Nikolića glasao i Verkov prijatelj

U kragujevačkom LDP-u tvrde da su ostali verni Stevanoviću, mada je jasno da bez glasova odbornika te partije naprednjaci ne bi dobili podršku koju su dobili. – Zbog učešća u glasanju, demokrate iz stranke isključile Slađana Rakića

Kragujevac – Odjeci „istorijske” sednice gradskog parlamenta, na kojoj su naprednjaci preuzeli vlast u Kragujevcu, jednom od poslednjih velikih uporišta opozicije, i smenili, posle deset godina neprekidne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vladavine, Veroljuba Stevanovića s mesta gradonačelnika – ne stišavaju se.

Novi gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić dobio je podršku 49 od ukupno 87 odbornika, iako su naprednjačku inicijativu za smenu čelnih ljudi lokalne samouprave, pre dve nedelje, potpisala 44 odbornika, jedan više od broja potrebnog za rušenje vlasti.

Ko je još, osim potpisnika inicijative, glasao za Nikolića i dao podršku naprednjacima?

U „prevratu” su, svakako, morali učestvovati i odbornici LDP-a, iako su oni odmah po završetku zasedanja požurili da demantuju „lažne optužbe”, tvrdeći da su ostali verni Stevanoviću.

Njima, međutim, matematika ne ide u prilog, jer da bi naprednjaci dobili podršku koju su dobili, za njihovu inicijativu je moralo da glasa bar dvoje od ukupno tri odbornika koliko LDP ima u gradskom parlamentu.

Čak i da su imali podršku sva tri odbornika drugih partija koji su, takođe, učestvovali u glasanju, novi vladari Kragujevca bi „brojali” tek do 47, a ne 49, koliko su glasova zvanično dobili.

Uostalom, i sam Stevanović je rekao da su ga kragujevački liberali „prodali”, pošto je prethodno, za skupštinskom govornicom, obelodanio sadržinu telefonskog razgovara sa Čedomirom Jovanovićem, liderom stranke. Ovaj mu se, kako je izjavio, „izvinio” što su odbornici LDP-a u Kragujevcu glasali „na svoju ruku”.

Interesantno je, međutim, to što se Stevanović, povodom učešća odbornika LDP-a u glasanju, pozvao na njihovog šefa Jovanovića, budući je tokom čitave kampanje, pokrenute oko smene vlasti, insistirao na stavu da kragujevački odbornici, ma iz koje stranke bili, treba da ostanu „slobodni”, „nezavisni”, „hrabri” i da ne slušaju svoje partijske „centrale”, nego da „vode računa samo o interesima Kragujevca i Kragujevčana”.

Kada su odbornici LDP-a tako i postupili, kada su, ne pridržavajući se naloga iz Beograda glasali po svom nahođenju, Stevanović ih je odmah optužio za – „izdaju”.

Sa sličnom optužbom suočio se i Slađan Rakić iz DS-a. Zbog učešća u glasanju, on je isključen iz stranke odmah po završetku skupštinske sednice. Naime, plan do juče vladajućih, a sada opozicionih partija bio je da njihovi odbornici „ne zaduže” glasačke listiće i time jasno stave do znanja za koga su: ne za naprednjake, već za Verka Stevanovića.

Kako je postupio suprotno toj odluci, Rakić je automatski izopšten iz redova demokrata (po Statutu DS-a), iako je sve do 28. oktobra slovio za jednog od najagilnijih odbornika ove partije.

Ista sudbina bi mogla da zadesi i jednog od „najboljih” Verkovih prijatelja, odbornika Slavoljuba Stevanovića, pošto je i on učestvovao u glasanju mimo direktive svoje stranke – Zajedno za Šumadiju.

Na neočekivanu odluku Stevanovića da uzme glasački listić „zajedničari” su reagovali žestoko, tim pre što je ovaj odbornik, kao vlasnik mesare „Budućnost”, tokom prethodnih godina finansijski podržavao sve aktivnosti ZZŠ.

Kako je glasao i koga je „zaokružio”!? – tu tajnu Vitomir Nedeljković, bivši demokrata, danas jedini odbornik stranke Borisa Tadića u gradskom parlamentu, verovatno nikada neće otkriti.

Iz priloženog se može videti da su sporedni igrači dali svoj puni doprinos razvoju demokratije u Kragujevcu, ali ni glavni akteri minule političke borbe nisu ostali „dužni” svojim pristalicama i širokom auditorijumu koji je pratio zbivanja u skupštinskoj sali.

Neke od izjava Stevanovića i Nikolića zauvek će ostati upamćene, kako po svojoj egzotičnosti, tako i po poruci koju su nosile.

Komentarišući „nečasnu” i „nemoralnu” ulogu države, njenih organa i najviših zvaničnika u obaranju kragujevačke lokalne samouprave – „na silu” i „bez izbora”, bivši gradonačelnik Stevanović je izjavio: „Ja nisam četnički vojvoda za razliku od vašeg vođe, ja sam četnik po ubeđenju”.

Aludirajući na „pustoš” koju mu je prethodnik ostavio u javnom sektoru, na ispražnjen budžet, ogromne dugove i kašnjenje plata, Radomir Nikolić je izjavio sledeće: „Bojim se da me odbornici nisu izabrali za gradonačelnika, nego za stečajnog upravnika”.

Brane Kartalović

objavljeno: 29/10/2014
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Očeva uzdanica

Izvor: Danas, 30.Okt.2014, 00:02

„Bojim se da nisam gradonačelnik, već stečajni upravnik Kragujevca“, ovim rečima je Radomir Nikolić započeo funkciju gradonačelnika Kragujevca, nakon što su SNS i on lično mesecima pripremali teren za smenu dojučerašnjeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića sa vlasti...Na ovu funkciji...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.