Simpozujum urgentne medicine u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 07.Apr.2017, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simpozujum urgentne medicine u Kragujevcu

U organizaciji Okružne podružnice Srpskog lekarskog društva i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave, u Kragujevcu se održava drugi simpozijum urgentne medicine koji je posvećen tretmanu akutnog koronarnog sindroma sa poremećajima ritma.

Akutni koronarni sindrom, kao najteži oblik ishemijske bolesti srca, jedan je od najčešćih uzroka urgentnog prijema u bolnicu i iznenadne smrti u razvijenim delovima sveta, a poslednih nekoliko decenija i u zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << u razvoju. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović - Batut“ bolesti srca i krvnih sudova, uzrok su smrti svake druge osobe u našoj zemlji, što nas svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti.

Pozdravljajući prisutne, prof. dr Ranko Golijanin predsednik Organizacionog odbora i predsednik Okružne podružnice Srpskog lekarskog društva, je rekao da je cilj ovakvih susreta da se dovedu najeminentniji stručnjaci iz pojednih oblasti medicine, kako bi naši zdravstveni radnici mogli da čuju najnovija dostignuća. Ovo je samo jedan u nizu brojnih simpozijuma koji će Srpsko lekarsko društvo organizovati u Kragujevcu do kraja godine.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac nastavlja tradiciju organizovanja simpozijuma iz oblasti urgentne medicine sa ciljem da okupi kolege istih i međusobno povezanih grana medicine, kako bi praćenjem savremenih dostignuća i razmenom iskustava unapredili znanje i veštine rekao je dr Aleksandar Kličković direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac. Zavod je, podsetio je Kličković, ovih dana obeležio 34 godine od uspostavljanja savremenog načina pružanja hitne medicinske pomoći. Imamo dovoljno iskustva i veštine, ali smo puni energije i entuzijazma da kroz edukaciju usavršavamo naša znanja.

Srbija je nažalost u samom vrhu po mortalitetu i morbiditetu kada je reč o kardiovaskularnim bolestima, kazao je  Prof. dr Vladimir Miloradović predsednik naučnog odbora simpozijuma. Centralno mesto zauzima akutni koronarni sindrom i zbog toga pokušavamo da izgradimo mrežu njegovog zbrinjavanja. Ovaj simpozijum, zapravo je inicijativa za novine u prehospitalnom davanju terapije.

Čestitajući Svetski dan zdravlja, dr Gordana Damnjanović je istakla da je ovo samo jedan u nizu simpozijuma i seminara koji se u oblasti zdravstva organizuju u Kragujevcu uz podršku lokalne samouprave. Naš zadatak je da finansijska sredstva, koja nisu tako velika preraspodelimo tako da zdravstvena zaštita bude kvalitetna, pravovremena i dostupna. Poželevši učesnicima uspešan rad, Gordana Damnjanović je naglasila da je tema izuzetno aktuelna, da se zapravo radi o pitanju života i smrti, gde se vreme meri sekundama i zahteva nadljudske napore zdravstvenih radnika prilikom zbrinjavanja takvih pacijenata.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.