Proslava svetiteljke Bibije u naselju Palilule

Izvor: Kragujevac.rs, 09.Mar.2018, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava svetiteljke Bibije u naselju Palilule

Pravoslavni Romi danas slave zaštitnicu svoje dece, isceliteljku Bibiju, koju zovu i Bibijaku ili tetka Bibija. U kragujevačkom naselju Palilula pored krsta, u ulici Srtenjskog ustava, meštani ovog dela grada obeležili su svoju slavu. Rezanju slavskog kolača prethodilo je paljenje sveća i izgovaranje molitve za zdravlje. Praznik se slavi četiri nedelje pre Velikog petka.

Ono što nas drži u zajedništvu je i proslavljanje ovog našeg praznika koji se obeležava decenijama unazad, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << rekao je Zoran Pavlović koordinator za romska pitanja u Gradskoj upravi i jedan od kolačara. Taj praznik slavili su i naši pradedovi, a mi se trudimo da nastavimo tradiciju. Važno je da se okupimo, da se režemo kolač i da uznosimo molitvu za zdravlje dece. Bibiju smatraju zaštitinicom dece zato što je u vremenima kada je harala kolera, svojim prisustvom i molitvom spasila život dece koja su bolovala od te teške bolesti, objasnio je Pavlović.

U ime grada Kragujevca svim pripadnicima romske zajednice današnji praznik čestitao je prof.dr Nedeljko Manojlović član Gradskog veća za obrazovanje koje pripadnicima romske nacionalnosti poželeo sve najbolje. Pored Manojlovića proslavi je prisustvovala i Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Inače, tetka Bibija koja je bila zaštitnica dece, važi za čudotvorno biće koje spasava Rome od teških bolesti, zbog čega je posle smrti proglašena za svetiteljku.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Tetka Bibija proslavljena na Čukarici i Voždovcu

Izvor: Blic, 10.Mar.2018, 00:40

Pravoslavni Romi sa Čukarice i Voždovca proslavili su danas Tetka Bibiju, jedini praznik u čast nekanonizovane svetice kojoj se mole za zdravlje dece.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.