Obeležena stogodišnjica proboja Solunskog fronta

Izvor: Kragujevac.rs, 15.Sep.2018, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena stogodišnjica proboja Solunskog fronta

Dan proboja Solunskog fronta, 15. septembar 1918. godine, Udruženje potomaka ratnika Srbije od 1912.-1920.g. iz Kragujevca obeležilo je polaganjem venaca kraj spomenika Šumadijske divizije u Šumaricama. U znak sećanja na hrabre srpske vojnike koji su pre 100 godine, probojem Solunskog fronta oslobodili Srbiju, vence su položili, pripadnici Vojske Srbije, članovi udruženja a u ime grada Kragujevca, venac je položio Ratko Tomašević, član Gradskog veća za unapređenje položaja penzionera >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << u lokalnoj samoupravi.

Proboj Solunskog fronta, pokušale su dan ranije, dve francuske i jedna engleska divizija, ali nisu uspele pa je vojvodi Živojinu Mišiću naređeno da to učini sa svojom vojskom. Komandanti armija, divizija, pukova i bataljona na čelu svoje vojske izvršili su juriš i vojvoda Stepa Stepanović, komandant Druge armije, probio je front, uspeh je posle proširio komandant Prve armije, vojvoda Petar Bojović, i već drugog dana pošli u gonjenje neprijateljske vojske. Posle 14 dana bugarska vojska potpisala je kapitulaciju. Srpska vojska je za 45 dana, pod oružanom borbom savladala 750 kilometara, razbijajući vojne snage Nemačke i Austrougarske i do 1. novembra oslobodila sve države, podsetio je Marko Kovač, pukovnik u penziji i član Udruženja.

Proboj Solunskog fronta, jedna od najvećih pobeda srpske vojske u istoriji srpskog naroda, a smatra se da je to bio najveći saveznički prodor za vreme čitavog trajanja Prvog svetskog rata.

Inače, Šumadijska divizija, osnovana 1862.godine, u čiju slavu je 1998. godine podignut spomenik u Šumaricama, je u ratovima protiv turske vojske uvek postizala najbolje rezultate, a u Prvom svetskom ratu bila je i na čelu proboja Solunskog fronta. U drugom balkanskom ratu sa ostalim saborcima, slomila je ne Bregalnici austrougrasku vojsku, a Kovač kaže da je nosila barjak najbolje divizije tadašnje vojske.

U jubilarnoj godini obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog frona i oslobođenja Srbije, Udruženje potomaka ratnika Srbije od 1912.-1920., 26. oktobra, dana kada je oslobođen Kragujevac, priprema centralnu proslavu u staroj školi u Čumiću, najavljeno je na današnjem skupu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.