Kragujevački pilot model za zapošljavanje mladih

Izvor: Kragujevac.rs, 14.Jul.2016, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevački pilot model za zapošljavanje mladih

U okviru završne konferencije “Inovativni modeli podrške povećanju zapošljivosti mladih i zapošljavanja mladih“ održane u prostorijama Biznis inovacionog centra, svečano su uručeni sertifikati korisnicima programa o završenoj stručnoj praksi, predstavljen je pilot model u Kragujevcu a razmenjena su i iskustva dobre prakse u podršci, razvijanju i primeni različitih modela podrške zapošljavanju i zapošljivosti mladih.

Čestitajući kandidatima na završenoj obuci i sertifikatima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Minja Obradović, član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, istakla je da grad Kragujevac podržava ovakve i slične projekte, naročito kada je u pitanju zapošljavanje mladih, a da je posebno zadovoljsvo kada su očekivani cilj i rezultati postignuti.  

Cilj projekta u Kragujevcu bio je unapređenje inovativnog modela podrške povećanju zapošljivosti i zapošljavanja mladih u metalo-prerađivačkom sektoru. Pilot model ima nekoliko prednosti i zasniva se na premošćavanju jaza između potreba poslodavaca u metalo-prerađivačkom sektoru privrede koji se razvija i potreba mladih, nezaposlenih sa odgovarajućim kvalifikacijama, objasnila je Marija Stojadinović, koordinator projekta i istakla da je pored obučenih osam mentora za pripremu i realizaciju programa stručne prakse u kompanijama i stečenih sertifikata za 23 kandidata, najveći uspeh jedanaestoro mladih ljudi koji su se u završnoj fazi projekta zaposlili i rade u svojoj struci.

Prema rečima Gorice Bačanin, direktorke NSZ, filijale Kragujevac na teritoriji Šumadije ima oko sedam hiljada nezaposlenih lica starosti do 30 godina što je bolji trend u odnosu na prošlu godinu i da su se programi stručne prakse kao i programi samozapošljavanja mladih pokazali veoma povoljnim i atraktivnim.

Srbija je na petom mestu u Evropi po nezaposlenosti mladih i države sa ovim problemom primenjuju slična rešenja, rekao je Ivan Sekulović, menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS.

Kragujevački pilot model primer je dobre prakse koji želimo da podržimo kao model za nacionalno rešenje, jer povezuje više aktera iz različitih sektora - civilnog društva, biznis zajednice, NSZ i lokalnu samoupravu. Putem stručne prakse olakšavamo mladima da prođu obuku u konkretnim preduzećima, prilagođenu zahtevima poslodavaca i što brže dođu do prvog posla. To su modeli kojima težimo i kroz druge projekte u zavisnosti od specifičnosti lokalne privrede, a to je ono što EU kroz garanciju za mlade traži od svih njenih članica - istakao je Sekulović, menadžer republičkog Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Da pozitivan trend opadanja stope nezaposlenosti utvrđen nakon statističke analize nije dovoljan i da dosadašnji inovativni modeli zapošljavanja i zapošljivosti mladih nisu dali očekivane rezultate, upućuje nas na nov model koji bi trebalo uspostaviti i koji će davati bolje rezultate, a kao takav biti finansiran iz budžeta u narednom periodu. Takav model uključuje veći broj aktera što je preduslov za pristup EU fondovima. Zato je kragujevački model podržan kao model za nacionalno rešenje, zaključio je Sekulović.

Projekat “Lokalna partnerstva za zapošljavanje mladih“ deo je nacionalnog projekta “Podrška sprovođenju Programa zapošljavanja i socijalnih reformi sa fokusom na politiku zapošljavanja i zapošljivosti mladih“ kojim koordinira Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS uz finansijsku podršku švajcarske organizacije za saradnju i razvoj SDC, u proteklih šest meseci uz podršku lokalne samouprave, realizovan je u organizaciji Razvojnog biznis centra Kragujevac. Politehnička škola, kompanije Unior Komponents, Gorenje MDM i Milanović Inženjering u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, filijala Kragujevac partneri su u realizaciji projekta.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.