Kragujevac čuva sećanje na Elizabet Ros

Izvor: Kragujevac.rs, 12.Feb.2016, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac čuva sećanje na Elizabet Ros

Kragujevac danas obeležava 101 godinu od smrti Dr Elizabet Ros i ostalih članica britanske sanitetske misije u Srbiji, koje su stradale u Prvom svetskom ratu, pomagajući ranjenim i bolesnim vojnicima u Kragujevcu.

Tim povodom gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsednik Skupštine grada Milan Urošević organizovali su prijem za predstavnike ambasada Velike Britanije i Australije, ambasadora Kanade u Srbiji, predstavnike međunarodnog komiteta Crvenog krsta, predstavnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, predstavnike Univerziteta i Srpsko - lekarskog društva, Bojanu i Majkla Harisona koji su došli u Kragujevac da odaju poštu tim hrabrim ženama.

Ponosan sam što čuvamo i negujemo sećanje na članice britanske medicinske misije.

Naša je obaveza prema tim bolničarkama, njihovim porodicama ali i narodu Velike Britanije da ostanu upamćene za sva vremena - rekao je tom prilikom Radomir Nikolić. Zato čuvamo sećanje na doktorku Ros i ostale heroine međunarodnih humanitarnih misija koje su tokom Prvog svetskog rata nesebično pomagale građanima Kragujevca, vojnicima i ranjenicima, svesno žrtvujući svoje živote, daleko od svoje zemlje.

Kragujevac se seća i uvažava one ljude koji su uz naš narod bili u najtežim trenucima.

Ponosan sam što smo sačuvali svoje vrednosti, što se kao narod nismo promenili i što znamo da cenimo pomoć drugih. Nek živi sećanje na doktorku Ros i druge volontere koji su prepoznali herojsku borbu srpskog naroda za slobodnu Evropu, došli da pomognu i njoj dali sopstvene živote, naglasio je Nikolić.

Ljudi pamte događaje iz prošlosti, ali ja sam zaista bio ganut načinom na koji Kragujevac čuva uspomenu na događaj koji se dogodio pre 100 godina. Uvek će mi biti drago da dođem u Srbiju, ovde se veoma lepo osećam - istakao je ambasador Kanade u Srbiji, Filip Pinington.

Tom prilikom Crveni krst Kragujevca uručio je gradonačelniku Kragujevca i predstavnicima ambasada Velike Britanije, Kanade i Australije akvarele, koje su oslikali volonteri kragujevačkog Crvenog krsta, a inspirisani su spomenikom palim Šumadincima  u Prvom svetskom ratu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Vojska Srbije

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.