Godišnjica napada na Kraljevinu Jugoslaviju

Izvor: Kragujevac.rs, 06.Apr.2017, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica napada na Kraljevinu Jugoslaviju

Povodom 76. godišnjice napada nemačke vojske na Kraljevinu Jugoslaviju i bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, Gradski odbor SUBNOR-a uz podršku Grada Kragujevca organizovao je komemoraciju kraj spomenika Veselinu Divcu, heroju Prvog svetskog rata, koji je poginuo u aprilu 1941. godine. Minutom ćutanja i polaganjem venaca na Paliluskom groblju, nosiocu Karađorđeve zvezde, Albanske spomenice i Obilićeve medalje i drugim herojima i rodoljubima stradalima na početku Drugog svetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << rata, Kragujevac i Kragujevčani svake godine odaju počast.

Kraj spomenika narednika Veselina Divca, na Palilulskom groblju vence su položili predstavnici SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika 1912 - 1920., a u ime grada venac su položili Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada i dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Veselin Divac nosilac Karađorđeve zvezde iz Prvog svetskog rata, učestvovao je u bitkama na Ceru, Kolubari i Kajmakčalanu ali je među prvima ustao i u odbranu svoje zemlje u aprilskim borbama 1941. godine i vrlo brzo tragično stradao.

Veliku žrtvu za oslobođenje od okupatora, podnela je cela njegova porodica. Ubrzo, kao borac, poginuo je njegov sin, a pred kraj rata 1945. godine nastradala je i ćerka Živadinka. Ove godine Gradski odbor SUBNOR-a prvi put uručio je Zlatne plakete za hrabrost porodicama Nestorović i Mitrović iz Knića, a priznanja i plakete predstavnicima porodica uručio je predsednik GO SUBNOR, Željko Zirojević.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.