Godišnje savetovanje Saveza slepih Srbije u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 30.Sep.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnje savetovanje Saveza slepih Srbije u Kragujevcu

Dvodnevno tradicionalno godišnje savetovanje Saveza slepih Srbije sa lokalnim organizacijama Saveza i ustanovama za slepe i slabovide osobe, otpočelo je danas u hotelu “Kragujevac“. Na ovogodišnjem savetovanju učestvuje 42 od ukupno 46 pozvanih lokalnih organizacija, a podršku održavanju ovog skupa pružili su Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite i grad Kragujevac. To je bio povod da članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu, dr Gordana Damjanović svečano otvori ovaj skup.

Ovo je tradicionalno savetovanje Saveza slepih Srbije, a meni je  ukazana  čast i obaveza da ovaj skup otvorim, a pre svega da zajedno sa  vama uđem u dijalog i saznam koji su problemi koji vas tište. Ono što znamo je da je to zakonska regulativa vezana za inkluzivno obrazovanje i pomoć slepoj i slabovidoj deci u vidu ličnog pratioca u pretškolskom, pripremnom pretškolskom i osnovnoškolskom uzrastu. Brojni su i drugi problemi koji vas tište, a to su školovanje, visoko obrazovanje, zapošljavanje. Postoji potreba, i mi je do sada realizujemo kroz male projektne aktivnosti i stalno imamo od 6-10 ličnih pratilaca za decu koja su u inkluzivnom obrazovanju, a potrebe su do 30. To je ono na šta ćemo u narednom periodu da skrećemo pažnju, kao i na probleme koji su vezani za finansiranje u većem obimu personalne asistencije. Sve ono što činimo na uklanjanju barijera, povećanju dostupnosti, inkluziji, ne sme da bude samo mrtvo slovo na papiru, pomaci moraju biti vidljivi u svakodnevnom životu - rekla je dr Gordana Damjanović.

Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije istakao je da je zadovoljan saradnjom sa lokalnom samoupravom Kragujevca jer je već u aprilu ove godine raspisan  javni poziv za 2017. godinu koji se odnosi na finansijsku podršku udruženjima osoba sa invaliditetom kako bi sredstva mogla da budu na raspolaganju udruženjima od početka godine i kako bi udruženja mogla da ispune svoje obaveze prema članovima. To je godišnji konkurs, a u toku godine postoji otvoreni konkurs, na kome je Savez Slepih Srbije prošle godine dobio podršku za dva projekta.

Inače, prema Stošićevim rečima, teme ovogodišnjeg Savetovanja su Predlog plana i prioritetne aktivnosti za 2017. godinu, predstavljanje radne verzije Strategije Saveza slepih Srbije za period 2017-2020, licenciranje pružalaca usluga u oblasti socijalne zaštite, predstavljanje rada Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica“ iz Kragujevca i primera dobre prakse iz oblasti socijalne zaštite.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.