Dva veka Miloševe crkve u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 01.Jun.2018, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva veka Miloševe crkve u Kragujevcu

Okrugli sto pod nazivom “Dva veka Stare crkve u Kragujevcu“, u organizaciji Šumadijske eparhije održan je danas u hotelu “Šumarice“. Ovom događaju prisustvovali su Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde, predstavnici Svetog ahrijerejskog sinoda SPC, dok je u ime grada prisustvovao Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

U život Stare ili Miloševe crkve u Kragujevcu utkano je mnogo značajnih istorijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << dešavanja. Prilika je da se u godini kada Kragujevac obeležava dva velika jubileja - dva veka Stare crkve i dva veka od kada je Kragujevac postao prestonica moderne srpske države, mnoge činjenice koje su nepoznate široj javnosti, osvetle i zabeleže. Učesnike okruglog stola, među kojima su najpoznatiji srpski istoričari, pozdravio je episkop šumadijski gospodin Jovan. On je istakao da jubilej, dva veka Stare ili Miloševe crkve u Kragujevcu govori o njenoj duhovnosti i sabiranju naroda.

Bog uvek, i u svako vreme, i u svakom narodu šalje ljude koji će ih podržavati i bodriti u datim prilikama, u datim vremenima.Graditelji naših hramova su znali da je mnogo važnije i dugotrajnije podići jedan hram nego podizati nebodere i solitere. Jer te nebodere i fabrike koje podižemo, kad ih nestane, mi ih skoro i zaboravljamo. A hram, iako fizički nestane, a takvih primera je mnogo u našoj istoriji, on nikada ne izlazi iz sećanja blagočestivog naroda, hrišćana, nego uvek onim mestom podseća narod da je to mesto svetilište - rekao je episkop šumadijski Jovan.

Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama pomagala je obnovu Stare crkve u Kragujevcu, a ove godine će ta pomoć biti veća s obzirom na značaj jubileja, istakao je direktor Mileta Radojević. On je istakao da su ovakvi skupovi značajni zbog toga što doprinose očuvanju korena i izrazio zadovoljstvo što će posle ovog skupa ostati zabeleženo nešto što do sada nije bilo istraženo vezano za Staru crkvu u Kragujevcu i objavljeno u zborniku radova, odnosno Spomenici Stare crkve koja će izaći iz štampe uoči centralne proslave.

Učesnike okruglog stola pozdravila je i prof.dr Suzana Rajić, recezent Spomenice o Staroj crkvi koja je istakla značaj obeležavanja i poštovanja važnih jubileja za svaku naciju. Ona je istakla da su događaji iz 19. veka nepravedno zaboravljeni, posebno oni koji su vezani za temelje moderne srpske državnosti.

U nekoliko radnih sati, na današnjem okruglom stolu, biće predstavljen samo jedan deo istraživanja, na način pristupačan široj javnosti, koji će rasvetliti najznačajnije momente iz života naših vladara, crkvenog, političkog, društvenog i umetničkog života Kragujevca i Srbije.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.