Dezinfekcija uz oprezno korišćenje

Izvor: RTS, 02.Apr.2020, 14:33

Dezinfekcija uz oprezno korišćenje

Kragujevačka kompanija "Milanović tretman voda", počela je proizvodnju natrijum hipohlorida i taj dezificijens besplatno ustupila gradu. Kako bi obezbedilo da svi građani dezinfikuju svoj stambeni prostor,podove, gelendere,hodnike. Javno komunalno preduzeće "Šumadija",postavilo je kanistere sa natrijum hipohloritom u kragujevačkim naseljima. A,da li je potreban oprez u korišćenju kućne hemije, istraživale su kolege iz Kragujevca. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Kanisteri od hiljadu litara na deset lokacija u gradu. Natrijum hipohlorita, koji se pokazao efikasnim u suzbijanju koronavirusa,ima dovoljno. Cisterne se svakodnevno dopunjuju.
"Tako ćemo nastaviti i narednih dana, sve sa ciljem da podignemo nivo javne higijene i higijene stambebnih objekata i da izvršimo dezinfekciju", kaže Nemanja Dimitrijević, direktor JKP Šumadija Kragujevac.
"Puno nam znači jer realno, ne može da se nabavi. Do sada bar nije moglo da se nabavi", kažu građani.
U nameri da zaštiti i sebe i druge, svako je svoj životni prostor,ovih dana,  dezinfikovao kako je mogao. U nedostatku sredstava koje preporučuju stručnjaci, kupovala se razna kućna hemija.
"Poslednjih dana najtraženija u prodaji su sredstva za dezinfekciju- kako od slabijih, tako do veoma jakih sredstava", ističe Dubravka Žibanović, "Trnava promet", Kragujevac.
Stručnjaci savetuju da se prilikom upotrebe, kućne hemije,obavezno pridržamo uputstva za upotrebu. Upozoravaju da preterana, ali i neadekvatna upotreba, može itekako da naškodi  zdravlju.
"Mnoge propratne pojave, poputraša ili ekcema na kožim, može čak i otežano disanje ako suviše aerosola nanesete u kući , mogu biti nus pojava. Dakle, možete i prekomernom upotrebom deificijenata otrovati svog kućnog ljubica ili ne daj Bože, da se neko dete  dočepa takvog proizvoda koji zaista moraju biti van domašaja dece",naglašava profesor doktor Zoran Matović, sa Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu.
Higijena je najvažnija za prevenciju koronavirusa,ali je neophodan  oprez , korišćenje maski i rukavica prilikom upotrebe hemikalija. Kod lične higijene kažu hemičari,potrebno je da pored pranja  i ispiranje ruku bude temeljno i traje najmanje dvadesetak sekundi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.