Vučić: Dodatne garancije za Srbe sa KiM

Izvor: RTS, 25.Maj.2013, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Dodatne garancije za Srbe sa KiM

Aleksandar Vučić rekao da će razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice, kako bi dobio još neke garancije za Srbe na Kosovu i Metohiji. Vučić je podsetio da Srbija insistira na pitanju obezbeđivanja ličnih dokumenata za Srbe na KiM, ali i da se problemi primene sporazuma Beograda i Prištine ne odnose samo na paralelne institucije.

Srbija insistira na pitanju obezbeđivanja ličnih dokumenata za Srbe na Kosovu i Metohiji, rekao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vučić i dodao da se problemi primene sporazuma Beograda i Prištine ne odnose samo na paralelne institucije. Vučić je rekao da će razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice, kako bi dobio još neke garancije za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, najpre treba pokušati da se za Srbe na Kosovu i Metohiji dobiju još neke garancije oko ključnih pitanja, kao što su lična dokumenta i državljanstva, pečata na diplomama.

"Za nas su ključna pitanja pitanja ličnih dokumenata i državljanstva, pečata na univerzitetskim diplomama. Želimo te stvari da rešimo, a onda nije problem da se održi sednica vlade", naveo je Vučić u Altini na predizbornom skupu svoje stranke. 

Prema njegovim rečima, ključne primedbe na implementacioni plan tiču se nepostojanja obaveze za izmenu zakona kod prištinske strane, tehničkih detalja oko pominjanja člana 9, a ne samo članova 4 i 6, vezano za nadležnosti zajednice srpskih opština.

Vicepremijer je rekao da se ključne primedbe tiču i statusnog dela koji bi garantovao ostanak i opstanak srpskih dokumenata, državljanstva...

"Tražimo te garancije, čak i u usmenoj formi i čekamo kakav će odogovor da bude", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa takozvanim paralelnim institucijama, vicepremijer je rekao da smatra da nije problem u njima, već da treba videti "šta je to što još možemo da izmenimo u implementacionom planu - možemo li ili ne".

"Strašno važno pitanje i na čemu insistiramo to je da Srbi imaju pravo da na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji izađu sa svojim dokumentima, imaju i zadrže svoje državljanstvo", kazao je Vučić.

Vicepremijer je najavio da će tokom dana imati više sastanaka sa stranim zemljama i zemljama članicama EU.

Istraga o "Galenici" ide svojim tokom

Govoreći o "Galenici", prvi potpredsednik Vlade i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je da istraga o poslovanju te kompanije ide svojim tokom, da država radi ozbiljno na svemu što se tiče 24 sporne privatizacije, ali i na drugim predmetima i istakao da postoji apsolutna politička volja za nultom tolerancijom prema korupciji i kriminalu.

Vučić jeu obraćanju stanovnicima Ugrinovaca u toku izborne kampanje za lokalne izbore u Zemunu, koji će biti održani 2. juna, rekao da što se tiče tih istraga nikakvih problema nema, da država radi na ozbiljan način, da će nastaviti da radi i da niko "ne može da zaustavi Srbiju".

"Mogu neki da maštaju, mogu neki da žele, neki da nešto po medijima izmišljaju - ali problema nema, sve će biti istraženo, sve će biti završeno", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su neki svojevremeno, kad je otpočet slučaj "Agrobanke" rekli da nikad neće moći da se "krene na Miroslava Miškovića", a i kada je počeo taj slučaj da se radi, onda su rekli da zbog problema u koaliciji neće biti rešavanja "Galenike".

"Sad je na red došla "Galenika" - i ne znam šta je više bilo kome problem i mislim da su ljudi u Srbiji konačno uvereni da zaštićenih nema i da se u Srbiji ne isplati krasti, da se u Srbiji, zločin, kriminal i korupcija ne isplate ni na koj način", poručio je Vučić.

Vučić je naveo da će se borba protiv kriminala i korupcije nastaviti i da postoji apolutna politička volja za nultom tolerancijom prema kriminalu i korupciji i da tu volju niko ne može da sruši.

Razgovori u Sočiju su bili srdačni

Vučić je rekao da su on i predsednik Srbije Tomislav Nikolić imali srdačne razgovore u Sočiju, iako su neki iz Srbije najavljivali drugačiji ton tih razgovora.

"Moram da kažem da nas je predsednik Vladimir Putin, ali i jedan od njegovih najbližih saradnika Sergej Šojgu dočekali na najbolji mogući način, a o svemu o čemu smo razgovarali, nismo imali međusobnih nesuglasica i problema", rekao je Vučić na predizbornom skupu u Altini.

"Oni nemaju ništa protiv naše evropske orijentacije i našeg evropskog puta, ali sve što se tiče naših bilateralnih odnosa funkcioniše na najbolji mogući način", rekao je Vučić, odgovarajući na novinarska pitanja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.