Vladike 6. novembra o Kosovu?

Izvor: Mondo, 28.Avg.2018, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladike 6. novembra o Kosovu?

Sabor Srpske pravoslavne crkve održaće na jesen vanredno zasedanje u Beogradu. Jedna od glavnih tema ove sednice mogla bi da bude situacija na Kosovu i Metohiji u jeku borbe za pronalaženje rešenja, pišu beogradski mediji.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović ilustracija

Vanredno jesenje zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC počeće 6. novembra u Patrijaršiji u Beogradu, saznaju "Novosti".

U vrhu SPC nezvanično kažu da e odluka da se održi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << jesenje zasedanje Sabora doneta još proletos, pre najave konačnog renjenja budućnosti Kosova.

Na prolećnom Saboru bilo je reči o potrebi zakazivanja jednog vanrednog zasedanja najvišeg tela naše Crkve.

Razlog njegovog održavanja jesu problemi u crkvenom školstvu, za koje je procenjeno da zaslužuju posebnu sednicu. Novembarski skup, međutim, radiće po svim uobičajenim pravilima Sabora, što znači da će svaki arhijerej moći da predloži proširenje dnevnog reda. To se odnosi i na raspravu o KiM.

U vrhu SPC navode i da situacija u pokrajini zavređuje raspravu na najvišem nivou Crkve i navode da je među vladikama snažna struja onih koji žele da otvore i ovo pitanje kako bi SPC još jednom zauzela stav o njemu.

"Crkva će morati što pre da zauzme konačan i jasan stav o ovom pitanju. Jesenji Sabor koji će biti održan u vreme kada će biti jasnija platforma države za finalne pregovore sa Prištinom deluje kao prava prilika za to", rekao je sagovornik "Novosti".

U episkopatu ne kriju da se pogledi SPC i državnog vrha na budućnost južne pokrajine razlikuju i pozivaju se na saopštenje prolećnog Sabora kojim je odbijena svaka mogućnost podele.

Sabor SPC zabrinut zbog Kosova

U pripremi novembarskog Sabora važnu ulogu imaće i sledeća sednica Svetog sinoda, koja će posle letnje pauze biti održana 30. avgusta.

Na dnevnom redu "crkvene vlade" biće situacija u pokrajini, kao i više drugih za SPC važnih pitanja. Među njima je i sukob bivšeg episkopa mileševskog Filareta i njegovog naslednika Atanasija (Rakite).

Najviše telo Srpske crkve redovno se sastaje svakog proleća, a jesenje zasedanje koje ima karakter vanrednog, poslednji put održano je 2010. godine.

Više crkvenih velikodostojnika tražilo je od patrijarha Irineja i prošle godine u ovo vreme zakazivanje posebne saborske sednice posvećene Kosovu i Metohiji, ali ovaj predlog nije bio prihvaćen.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.