Stefanović: Ne možemo odustati od Rezolucije 1244

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2011, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Ne možemo odustati od Rezolucije 1244

BEOGRAD -

Šef pregovaračkog tima Beograda sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da Srbija ne može odustati od poštovanja Rezolucije 1244, ističući da je Kosovo odbacuje kako bi moglo da se predstavi kao nezavisna država.

Stefanović je napomenuo da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu deo međunarodnog prava i našeg ustavnog poretka, zbog čega Srbija od nje ne može da odustane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Podsećajući da je tu rezoluciju čak i Kosovo stavilo u svoje pravne osnove, Stefanović je za današnji "Pres" ocenio nelogičnim to što je Priština ne prihvata kao osnovu pregovora sa Beogradom.

"Oni, zapravo, žele da je izbace iz igre da bi mogli da se predstave kao nezavisna država", rekao je šef beogradskog pregovaračkog tima.

Po njegovom mišljenju, ako bi se obe strane pridržavale Rezolucije, pitanje regionalnog predstavljanja Kosova, koje je trenutno tema dijaloga, moglo bi da bude rešeno za 20 minuta.

Stefanović je dodao da je Beograd inicirao više modela za rešenje tog pitanja, ali da Priština ni jedan ne prihvata. On je konstatovao da kompromis nije kada samo jedna strana čini ustupke i daje predloge.

Na pitanje kako Srbija može da utiče na Prištinu da bude konstruktivnija i prihvati okvire Rezolucije, on je odgovorio-samo kroz nastavak pregovora i konstantne kontakte sa međunarodnim činiocima.

"Očigledno je da je Priština potpomognuta od onih koji su podržali samostalno proglašenje nezavisnosti Kosova, ali međunarodna zajednica će morati da primeni neutralan, adekvatan stav na obe strane i tako utiče na Prištinu da malo više da u pregovorima", rekao je Stefanović.

On je sutrašnjem "Blicu" rekao da je uvođenje novog uslova Srbiji za sticanje statusa kandidata, kojim se traži odustajanje od regionalnog predstavljanja Kosova pod oznakom Rezolucije 1244, tražila Priština i "nekoliko država koje su ocenile da je ovo pravi trenutak da se Rezolucija obezvredi".

On smatra da je to ozbiljno političko pitanje, jer Rezolucija koja je predmet međunarodnog prava, pokazuje i da status Kosova nije rešen.

Prihvatanjem tog uslova "Srbija bi sebi izbila poslednji adut za pregovaranje", rekao je Stefanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.