Srbi sa severa osuđuju paljenje Jarinja

Izvor: S media, 28.Jul.2011, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa severa osuđuju paljenje Jarinja

Predstavnici kosovskih Srba na severu Kosova osuđuju paljenje administrativnog prelaza Jarinje. Oni ističu da su odavno upozoravali kako bi nešto slično moglo da se dogodi.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da odgovornsot za sinoćnja dešavanja na administrativnom prelazu Jarinje na severu Kosova snosi KFOR.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Pantić navodi da su lideri Srba upozoravali komandanta KFOR-a Erharda Bilera da se može dogoditi nešto poput onoga na Jarinju, kada je zapaljen punkt.

Kosovo: Srbi opet na meti! (IZ ČASA U ČAS)

Tačijevi policajci tukli Srbe!

KFOR-Jarinje: Prelazak na sopstvenu odgovornost!

- Nažalost komandant KFOR-a je prešao preko svih naših upozorenja i nije ispunio obećanje da će se povući policijske snage i carinici tako da odgovornost za sve što se dogodilo u Jarinju snosi KFOR - rekao je Pantić Kontakt Plus radiju.

Pantić se nada da u ovakvoj situaciji neće biti ljudskih žrtava, kao i da će međunarodna zajednica, pre svega KFOR biti na visini svog zadatka i uspeti da obezbedi mir.

- Nadam se da ćemo zajedno učiniti sve da se situacija smiri, jer ovo što se sada dešava ne ide na ruku ni Srbima, ni Albancima, niti međunarodnoj zajednici, već može dovesti do odlaganja dijaloga između delegacija vlade Srbije i kosovskih Albanaca - rekao je Pantić.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković smatra da je situacija na severu Kosova i Metohije veoma složena i kompleksna. On ističe da može doći i do pogoršanja situacije na severu pokrajine. On je oštro osudio paljenje punkta na Jarinju i dodao da nema informacije ko stoji iza toga.

- Onaj ko je ovo uradio sigurno ne misli srpskoj zajednici, ljudima koji žele da ostanu ovde, svojim porodicama, niti onima koji su ovih dana pregovarali sa predstavnicima međunarodne zajdnice - kazao je Nedeljković.

Predsednik srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović ocenio je da je nasilan pokušaj specijalne kosovske policije da se sever Kosova integriše u tzv. državu Kosovo izazvao incidente i destabilizaciju situacije na severu pokrajine.

- Pojedine evropske zemlje nisu osudile akciju kosovskih vlasti i očigledno je da je došlo do eskalacije situacije koja se ogleda u paljenju punkta na administrativnoj liniji - rekao je Ivanović.

Ivanović je mišljenja da bi Skupština Srbije trebalo da zaseda u što kraćem roku i potvrdi da će država Srbija biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiju i da zatraži poštovanje rezoulcije 1244 SB UN.

(KiM radio)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.