Srbi s Kosova angažovali 30 advokata protiv Stefanovića

Izvor: Blic, 27.Nov.2011, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi s Kosova angažovali 30 advokata protiv Stefanovića

Delegati Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije zatražili su danas od vrha države da poštuju odluke najviših organa vlasti i da, kako su naveli, prestane da sklapa dogovore sa albanskom stranom, na štetu srpskih nacionalnih i državnih interesa.

Taj zahtev je upućen predsedniku države Borisu Tadiću, zameniku premijera Ivici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dačiću i šefu pregovaračkog tima za razgovore sa Prištinom Borislavu Stefanoviću.

Delegati su naveli da je za Srbe na Kosovu jedino prihvatljivo rešenje vraćanje stanja na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje na period od pre 25. jula, što je i u skladu sa Deklaracijom Skupštine Srbije, usvojenom 30 jula.

Skupština zajednica opština je podržala odluke odbornika sa severa da svi dogovori i sporazumi koje je postigao Stefanović neće biti primenjivani na Kosovu dokle god je to moguće i da je naročito nedopustiv bilo kakav sporazum o integrisanom upravljanju carinom.

Na sednici je rečeno i da je skupština ovlastila advokatski tim od tridesetak advokata, na čelu sa Goranom Petronijevićem, da preduzmu zakonske radnje protiv Stefanovića, za koga tvrde da svojim delovanjem krši Ustav Srbije.

Petronijević je naveo da su na spisku opunomoćenih advokata u ovom procesu poznata imena iz Srbije i iz inostranstva - srpske kolege iz Kanade, te da njihov broj još nije konačan i da će se spisak od tridesetak advokata još proširiti.

Osuđeni su i, kako se navodi, "nekorektni postupci predsednika Srbije Borisa Tadića prema pojedinim predsednicima sa severa Kosova i Metohije kao i disciplinovanje poslanika iz redova vladajuće koalicije koji su stali na stranu naroda".

Petronijević je naveo da je izvesno da će krivična prijava biti podneta protiv Stefanovića, ne precizirajući koja će još lica biti obuhvaćena krivičnom prijavom.

On je dodao da će već u toku ove nedelje biti preduzete konkretne mere, te da je u toku razmena materijala i usaglašavanje advokata o detaljima krivične prijave koja će biti data na uvid podnosiocu žalbe - Skupštini zajednice opština KiM.

Prema njegovim rečima, pred Ustavnim sudom Srbije biće pokrenuti postupci za ispitivanje zakonitosti i ustavnosti tih takozvanih do sada postignutih sporazuma.

"Ukazaćemo na odredbe zakona i Ustava koji se krše takvim sporazumima i tražićemo od Ustavnog suda da o tome da svoje mišljenje i stav", dodao je Petronijević.

On je dodao da će od organa gonjenja - tužilaštva i suda, biti zatraženo da u ovom postupku utvrde do sada prikupljene dokaze protiv određenih lica protiv kojih će biti podneta krivična prijava.

"Svesni smo svi da će tu biti teškoća u smislu da su tužilaštvo i sudovi sada pod velikim, žestokim pritiskom ove vlasti. Međutim, kada su takve stvari u pitanju, kada je u pitanju problem teritorije, onda ne bi trebalo da bude takvih vrsta uticaja na pravosuđe da se ti postupci ne procesuiraju", rekao je Petronijević.

Povezane vesti: Pet modela za Kosovo: od Severne Irske do dve Nemačke Jovanović pozvao Tadića da građanima kaže istinu o Kosovu Bilt za dve vrste razgovora o Kosovu, Tači: Taj predlog je prevaziđen Makarija: Monaštvo na KiM nije uznemireno ni uplašeno Barikade ostaju zbog svađe Srba i Borka Stefanovića
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Brnjak,   Jarinje

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zahtev vrhu države da ne sklapa dogovore štetne po Srbiju

Izvor: EMportal, 27.Nov.2011

Delegati Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije traže od vrha države da poštuje odluke organa vlasti i da, kako se navosi, prestane da sklapa dogovore sa albanskom stranom na štetu srpskih nacionalnih i državnih interesa. Taj zahtev je upućen predsedniku države Borisu Tadiću, zameniku...

Nastavak na EMportal...

Zahtevi Zajednice opština sa KiM

Izvor: RTS, 27.Nov.2011

Delegati Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije zatražili od vrha države da poštuju odluke najviših organa vlasti i da "prestane da sklapa dogovore sa albanskom stranom, na štetu srpskih nacionalnih i državnih interesa". ..Sa sednice Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije delegati...

Nastavak na RTS...

"Vraćanje na stanje pre 25. jula"

Izvor: B92, 27.Nov.2011

Kosovska Mitrovica -- Delegati Skupštine zajednice opština KiM traže od Vlade da prstane da sklapa dogovore sa albanskom stranom, na štetu srpskih nacionalnih i državnih interesa...Taj zahtev je upućen predsedniku Borisu Tadiću, zameniku premijera Ivici Dačiću i šefu pregovaračkog tima Borislavu...

Nastavak na B92...

Protiv sporazuma sa Prištinom

Izvor: Danas, 27.Nov.2011

Skupština zajednice opština AP Kosovo i Metohija, na jučerašnoj sednici održanoj u severnom delu Kosovke Mitrovice, zaključila je da je „jedino prihvatljivo rešenje za kosovske Srbe da se, kao što piše i u Deklaraciji Skupštine Srbije, stanje na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak...

Nastavak na Danas...

SKUPŠTINA KOSOVSKIH SRBA PROTIV DOGOVORA SA PRIŠTINOM

Izvor: Kurir, 27.Nov.2011

KOSOVSKA MITROVICA - Skupština zajednice opština Kosova i Metohije zatražila je od predsednika Srbije Borisa Tadića, zamenika premijera Ivice Dačića i šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića da "poštuju odluke najvišeg organa vlasti Srbije i da prestanu da sklapaju dogovore...

Nastavak na Kurir...

KOSOVSKI SRBI LJUTI NA VLAST

Izvor: Kurir, 28.Nov.2011, 08:03

KOSOVSKA MITROVICA - Ne odustaju. Delegati Skupštine Zajednice opština Kosova i Metohije zatražili su od vrha države da poštuju odluke najviših organa vlasti i da, kako su naveli, prestane da sklapa dogovore s albanskom stranom, na štetu srpskih nacionalnih i državnih interesa...KOSOVSKA MITROVICA...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.