SPC očekuje podršku pape oko KiM

Izvor: B92, 14.Mar.2013, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC očekuje podršku pape oko KiM

Beograd -- Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej čestitao je papi Franji izbor za poglavara Rimokatoličke crkve. Očekuje se nastavak podrške Vatikana oko Kosova.

Patrijarh Irinej izrazio je nadu da će novi papa ostati na tragu svog prethodnika u, kako kaže, bratoljubivoj i nepokolebljivoj podršci pravoslavnom srpskom narodu i njegovim naporima za očuvanje teritorijalne celovitosti države Srbije.

"Čvrsto izražavamo nadu da ćete vi, vaša svetosti, poput vašeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << visokouvaženog prethodnika, tragajući za mirom i pravednošću, koji su preko potrebni ovom svetu, ostati na tragu bratoljubive i nepokolebljive podrške pravoslavnom srpskom narodu u njegovim izuzetnim naporima za očuvanje teritorijalne celovitosti države Srbije u problemu jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. 'Republike Kosova'", navodi patrijarh.

Upućujući iskrene čestitke povodom izbora za novog episkopa drevnog i slavnog grada Rima - poglavara svih rimokatolika širom sveta, patrijarh je, ispunjen duhovnom radošću, u ime SPC kazao da je "Božja volja da svi narodi sveta poznaju onoga koji je pravi put, istina i život - jedini čovekoljubac, Gospod Isus Hristos”.

“On je budući Spasitelj sveta i izbavitelj od tame grehovne, danas je u vašoj ličnosti dobio još jednog novog duhovnog molitvenika pred prestolom svojim”, poručio je patrijarh.

“Vaše svešteno služenje pratiće iskušenja ovoga sveta koja ćete imati pred sobom, i ona predstavljaju ogromno breme - u ljudskim razmerama možda i nemerljivo. No, svi smo pozvani i da poslušamo Hristovu zapovest: 'Uzmite jaram moj na sebe i naučite se od mene; jer sam ja krotak i smiren srcem, i naći ćete pokoj dušama svojim”.

Patrijarh je dodao i da se “slika dostojanstva čoveka u našim vremenima jasno urušava pred pritiscima raznih nepravdi, ugnjetavačkih ratova, neosnovanih pretnji totalitarnih režima i vlasti koje ne misle na budućnost ovog sveta, a kamo li da brinu za Hristovo carstvo nebesko”.

“Stoga se molimo Gospodu našem Isusu Hristu, da vam podari obilje svoje milosti i duhovne snage u novom zvanju za koje vas je Duh Sveti prizvao, kako bi istrajali na putu Jevanđelja sa njegovom vanvremenom porukom svetu i pozdravom koji je on vazda upućivao svojim učenicima: Mir vam”, naveo je patrijarh u čestitki koja je objavljena na sajtu SPC.

“Želeći vašoj svetosti, vašem Hristoljubivom kliru, kao i svim Rimokatoličkim vernicima širom sveta, svako dobro od darodavca svih dobara, još jedanput vas srdačno pozdravljamo i ostajemo u ljubavi vaskrslog Gospoda Isusa Hrista”, poručio je patrijarh srpski.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC čestita papi i očekuje podršku za Kosovo!

Izvor: Kurir, 14.Mar.2013

Čvrsto izražavamo nadu da ćete vi, vaša svetosti, ostati na tragu bratoljubive i nepokolebljive podrške pravoslavnom srpskom narodu, poručio njegova svetost patrijarh Irinej..BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej čestitao je danas papi Franji izbor za poglavara Rimokatoličke crkve...

Nastavak na Kurir...

Patrijarh Irinej: Papa Franjo I da pomogne Srbiji oko Kosova

Izvor: Telegraf.rs, 14.Mar.2013

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej čestitao je papi Franji izbor za poglavara Rimokatoličke crkve i dodao da od njega očekuje podršku Srbiji u naporima da očuva teritorijalnu celovitost države

Nastavak na Telegraf.rs...

Patrijarh Irinej čestitao papi

Izvor: RTS, 14.Mar.2013

Gospod Isus Hristos dobio je u vašoj ličnosti još jednog novog duhovnog molitvenika pred prestolom svojim, poručio je patrijarh SPC Irinej, čestitajući papi Franji na izboru. Nadam se da ćete ostati na tragu svog prethodnika u bratoljubivoj i nepokolebljivoj podršci pravoslavnom srpskom narodu,...

Nastavak na RTS...

Irinej čestitao papi i očekuje podršku u vezi sa Kosovom

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Mar.2013

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej čestitao je danas papi Franji izbor za poglavara Rimokatoličke crkve u nadi da će, kako kaže, on ostati na tragu svog prethodnika u bratoljubivoj i nepokolebljivoj podršci pravoslavnom srpskom narodu i njegovim naporima za očuvanje teritorijalne...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.