Sve spremno za referendum na KiM

Izvor: B92, 06.Feb.2012, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve spremno za referendum na KiM

Kosovska Mitrovica -- Veći deo priprema za referendum na severu Kosova je završen, iako vremenske neprilike otežavaju rad opštinskih odbora za pripremu plebiscita.

"Izborne komisije međusobno sarađuju, određeni su glasački odbori prema predviđenom broju glasačkih mesta, a imenovana su i lica zadužena za poslove oko uspešnog sprovođenja referenduma -štampanje glasačkih listića, kontakte sa domaćim i stranim posmatračima i medijima i slično", rekao je član komisije u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zvečanu Ljubo Radović.

Prema njegovim rečima, u četiri opštine na severu Kosova ima 35.500 birača, a određena su 82 glasačka mesta.

"U Kosovskoj Mitrovici će na 13 glasačkih mesta moći da se izjasni 10.173 birača, u Zvečanu na 11 glasačkih mesta 8.080 birača, u opštini Zubin Potok ima 25 glasačkih mesta i 5.186 birača, a u Leposaviću na 33 glasačka mesta moći će da se izjasni 12.060 birača", rekao je Radović.

Dodao je da se taj broj može promeniti ove nedelje na osnovu rešenja nadležnih opštinskih sudova ako je neko tražio naknadni upis u birački spisak.

"Štampanje glasačkih listića biće završeno do sredine ove nedelje, svaka opština će imati svoje glasačke listiće i pitanje da li prihvatata kosovske institucije sa odgovorima 'da ili 'ne'", rekao je Radović i dodao da će prema sastavu ljudi u biračkom spisku svaka opštinska komisija proceniti koliko listića će biti štampano dvojezično.

"Svim građanima će biti omogućeno da glasaju, ali niko ne sme da vrši pritisak na njih da moraju izaći na birališta. Smatramo neumesnim i da neko vrši pritisak na građane da ne izađu na referendum", rekao je Radović.

Prema njegovim rečima, sredstva za sprovođenje referenduma biće obezbeđena iz posebnih izvora, koje utvrđuju opštinska veća u saradnji sa opštinskom upravom i neće biti korišćen novac iz budžeta.

"Sva lica koja budu angažovana oko referenduma radiće volonterski. Koliko će para biti utrošeno, komisije će izveštaj podneti svojim skupštinama", naveo je Radović.

Referendum je najavljen za 14. i 15. februar, a takvom izjašnjavanju protivi se Vlada Srbije, koja smatra da je suprotno državnim interesima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POSLEDNJE PRIPREME ZA REFERENDUM NA SEVERU KOSOVA

Izvor: Kurir, 06.Feb.2012

U četiri opštine na severu Kosova ima 35.500 birača, a određena su 82 glasačka mesta..KOSOVSKA MITROVICA - Veći deo priprema za referendum na severu Kosova je završen, iako vremenske neprilike otežavaju rad opštinskih odbora za pripremu plebiscita, rekao je danas član komisije u Zvečanu Ljubo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.