Porodice ubijenih u kafeu Panda traže istinu

Izvor: Mondo, 14.Maj.2015, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice ubijenih u kafeu "Panda" traže istinu

Porodice Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji obeležile su danas 17 godina od prve otmice na Kosovu ispred takozvanog srpskog zida plača u Ustaničkoj ulici, poručivši da je istina jedino što traže.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Majka jednog od ubijih u kafiću "Panda" 1998. u Peći Milena Radević uputila je zahtev da se konačno čuje istina o ubistvu srpske dece u tom kafiću.

"Dolazimo do različitih saznanja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << medijima i svakim tekstom pušta se novi rafal u naše nikad zaceljene rane. Istina i pravda može biti samo zadovoljena kada zločin dobije svoje ime, a počinioci i nalogodavci izvedeni pred lice pravde. Ne može se ništa učiniti ćutanjem i ignorisanjem naših poziva da se otkrije istina", rekla je ona.

Kako je naglasila porodice žele samo da saznaju istinu i pozvala istražne i pravosudne organe da okončaju "naknadno ubijanje mrtve dece".

"Mi imamo pravo na to i po ljudskim i po božijim zakonima, a oni na to imaju zakonsko pravo. Licitiranje sa nalogodavcima preko medija oduzima nam i mir i dostojanstvo", rekla je majka ubijenog Ivana Radevića.

Ona očekuje od nadležnih da zločinu u "Pandi" da prioritet i da obezbede uslove da sve institucije uključene u taj proces mogu kvalitetno i nesmetano da obavljaju posao.

Predsednik Udruženja i brat otetog rudara, Simo Spasić naveo je da se danas navršava 17 godina od otmice i prve civilne žrtve, njegovog rođenog brata Žarka Spasića.

On je zatražio odgovornost tadašnje vlast i po kom osnovu je iz srpskih zatvora oslobođeno 2.108 albanskih terorista, zločinaca, koji su bili pravosnažno osuđeni.

Prema njegovim rečima, porodice ubijenih i nestalih ogorčene su na odluke Haškog tribunala koji, kako je rekao, ignorišu srpske žrtve, te nijedan pripadnik OVK nije odgovarao za svoje zločine.

"Mi tražimo pravdu za sve one koji se nalaze na ovom srpskom zidu plača. Ovde ima više od 2.500 kidnapovanih i ubijenih civila, vojnika i policajaca. I svaka slika gleda u pravcu tužilaštva i traži pravdu za žrtve", rekao je Spasić dodajući da porodice traže da se formira Specijalni sud za zločine OVK.

Medijima su se obratili i otac ubijenog devetnaestogodišnjeg vojnika Vladimira Radoičića na Košarama 30. septembra 1998. Momčilo Radoičić, i otac ubijenog deteta u kafiću "Panda" Vladan Gvozdenović, koji su takođe tražili pravdu i istinu o svojoj ubijenoj deci.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.