Patrijarh smirivao Srbe na Gazimestanu

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jun.2012, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh smirivao Srbe na Gazimestanu

Hiljade Srba okupilo se danas na Gazimestanu na proslavi Vidovdana i godišnjeice Kosovskog boja, ali je ceo događaj ostao u senci incidenata i sukoba Srba i kosovske policije na više lokacija. Srbi iziritirani ponašanjem KPS-a koji im je oduzimao nacionalna obeležja i majice sa političkim porukama, počeli su pred kraj parastosa da skandiraju "dajte nam oružje". Kako ne bi došlo do većih incidenata intervenisao je patrijarh Irinej koji je smirivao okupljene Srbe podsećajući ih zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su se danas okupili na tom mestu.

Na kraju parastosa koji je služio patrijarh Irinej počelo je skandiranje Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, uz povike "Dajte nam oružje".

Patrijarh Irinej rekao je okupljenima na Gazimestanu da se nalaze na najsvetijem mestu srpske istorije i najsvetijoj zemlji Kosovu, "na mestima koja su oblivena krvlju svetih velikomučenika kosovskih, kneza Lazara i hrabrog srpskog naroda koji je branio svoje ime, kulturu, veru, svetinje i porodice".

Patrijarh je ukazao da to zahteva od Srba da se na takav način i ponašaju na ovom svetom mestu, mestu molitve, sećanja i obnavljanja istorije.

"Dobro ste došli na Kosovo vi koji ste izvan Kosova naseljeni, ali Kosovo je svih nas. Kosovo je najpre onih koji ovde žive, ali i celoga srpskog naroda bez obzira gde živi, u Evropi, Australiji. Zato vas molim da se dostojanstveno ponašamo kao naši preci", rekao je Irinej.

Parastosu je prisustvovalo vise hiljada vernika koji su dosli iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Crne Gore kao i iz rasejanja.

Srbe koji su došli na obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu specijalci Kosovske policije su pretresali do "gole kože" i oduzimali delove odeće sa natpisima koji su, kako je ocenila policija, nacionalistički obojeni. U nekoliko navrata Srbi su pokušali da na prilazima Gazimestanu probiju policijsko obezbeđenje ali ih je u tome sprečila policija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.