Kfor nije agencija za transport

Izvor: B92, 29.Okt.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kfor nije agencija za transport"

Frankfurt -- Kfor nije agencija za transport prištinskih policajaca niti može da bude uključen u probleme carine i prelaza, rekao je komandant Kfora general Erhard Drevs.

On je u intervjuu za frankfurtske "Vesti" dodao da nije zadovoljan dobijenom slobodom kretanja.

Obećanja koja su dale odgovorne osobe na severu Kosova o punoj slobodi kretanja Kfora su dobar prvi korak, poručio je on.

Drevs je, međutim, naglasio da nije zadovoljan, jer je puna sloboda kretanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebna za čitavu međunarodnu zajednicu, što je garantovano Rezolucijom 1244, a to nije slučaj danas, jer osim što međunarodne misije poput Euleksa ne mogu slobodno da se kreću, ni Kfor nema punu slobodu kretanja dok god su barikade u Mitrovici i na prilaznim putevima.

Prema njegovim rečima, data je mogućnost Kforu da dođe do prelaza, ali samo na sporednim putevima.

Drevs je negirao da je Kfor ikada prevozio kosovske carinike.

„To je radio Euleks, a mi smo bili zaduženi za bezbednost. Kfor nije agencija za transport prištinskih policijaca, niti može da bude uključen u carinske procese i pravljenje prelaza. Mi samo asistiramo u delu koji se tiče bezbednosti, to je u našem mandatu", rekao je on.

Drevs je, upitan kako je biti na čelu Kfora koji treba da bude statusno neutralan, a njegovi pripadnici dolaze iz država koje su priznale nezavisnost Kosova, kazao da nije lako rukovoditi ovom jedinstvenom situacijom.

„Ali ja moram da ispunim misiju, a to je slobodno i bezbedno kretanje, a za to su neophodne i neke akcije. Ja ne volim to da radim i srećom naši taktički potezi nisu izazvali ozbiljnije povrede niti za vojnike Kfora, niti za građane i nadam se da će tako i ostati", poručio je on.

Drevs nije želeo da komentariše događaje na Jarinju od 27. septembra, rekavši da postoji mnogo raznih optužbi, glasina i navoda.

„Ne želim to da komentarišem, ali želim da kažem da sam siguran da su se moji vojnici na prelazima ponašali izuzetno profesionalno, što je ocena i srpske vojske i srpske vlade, koju je preneo ministar odbrane", podvukao je on.

Govoreći o saradnji sa vlastima u Beogradu, Drevs je rekao da nije u kontaktu sa srpskom vladom, jer je to politički nivo.

„Imam dobar, profesionalan odnos, pun poverenja, sa srpskim oružanim snagama u skladu sa vojno-tehničkim sporazumom i veoma sam im zahvalan zbog toga", objasnio je on.

Drevs je poručio građanima da budu strpljivi, da se ponašaju razborito i teže mirnom rešenju ovog konflikta, dodajući da želi da svi građani Kosova veruju Kforu i da budu sigurni da „možemo sprečiti svako nasilje".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drevs čeka da Srbi ispune obećanja

Izvor: Mondo, 29.Okt.2011

Kfor nije agencija za transport prištinskih policijaca niti može da bude uključen u probleme carine i prelaza, istakao komandant Kfora za frankrutske "Vesti". Noća na severu protekla mirno.

Nastavak na Mondo...

Nismo firma za prevoz carinika

Izvor: Vesti-online.com, 29.Okt.2011

Obećanja koja su dale odgovorne osobe na severu Kosova o punoj slobodi kretanja Kfora su dobar prvi korak, poručio je Erhard Drevs, komandant Kfora, u intervjuu za "Vesti"...Deluje kao da niste zadovoljni?..- Uopšte nisam zadovoljan, jer puna sloboda kretanja je potrebna za čitavu međunarodnu zajednicu,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.