Nastavljen trend suđenja na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2018, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nastavljen trend suđenja na Kosovu"

Kosovski Fond za humanitarno pravo ocenio je danas da je oslobađanjem Fatmira Ljimaja "nastavljen trend karakterističan za suđenja za ratne zločine na Kosovu, po kojem svedoci tužilaštva na glavnim pretresima odustaju od optužujućih iskaza datih u ranijem postupku i postaju svedoci suprotne strane u postupku".

"Ono što se već sada može primetiti je da su pojedini svedoci tužilaštva, čak i bliski rođaci jedne od žrtava, donekle na glavnom pretresu izmenili iskaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u prilog optuženog u poređenju sa izjavama koje su dali u prethodnim fazama postupka", ističe FHP Kosovo.

U saopštenju se ukazuje da je suđenje Ljimaja bilo prvo suđenje za ratne zločine od rata 1998/1999, u kojem je optužnica podignuta od strane domaćeg tužioca, a sudsko veće bilo sastavljeno od domaćih sudija.

"Iz tih razloga, ovaj predmet privlači veliku pažnju javnosti jer ima ogroman značaj i može služiti kao test za ocenu sposobnosti kosovskog pravosuđa da se samostalno i bez međunarodne asistencije nosi sa predmetima ratnih zločina", napominje Fond.

FHP Kosovo, koji je redovno pratio suđenje Ljimaju i Đakovici, dodaje da će, po objavljivanju pismeno obrazložene odluke suda o oslobađanju Ljimaja, kao i nakon detaljnog upoznavanja sa razlozima kojima se sud rukovodio u donošenju ovakve odluke, pripremiti analizu suđenja.

Ljimaj je jedan od najbližih saradnika predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija i bivši visoki oficir takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovski Fond za humanitarno pravo: Oslabađanjem Ljimaja nastavljen trend suđenja za ratne zločine

Izvor: Blic, 10.Mar.2018

Kosovski Fond za humanitarno pravo ocenio je danas da je oslobađanjem Fatmira Ljimaja "nastavljen trend karakterističan za suđenja za ratne zločine na Kosovu, po kojem svedoci tužilaštva na glavnim pretresima odustaju od optužujućih iskaza datih u ranijem postupku i postaju svedoci suprotne strane...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.