Mediji zaboravili Bajrakli džamiju

Izvor: Politika, 18.Mar.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji zaboravili Bajrakli džamiju

Na Bajrakli džamiji i zgradi pored nje više se ne vide tragovi paljenja iz noći 17. na 18. mart 2004. godine. U većini medijskih izveštaja o obeležavanju jedanaeste godišnjice martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, zaboravljeno je da se podseti da su uz 35 crkava i manastira na Kosmetu, gorele i dve džamije u Srbiji: u Nišu i Beogradu, rekao je danas  muftija srbijanski i zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić.

On je sazvao konferenciju za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da podseti na ove napade na svetinje muslimana u Srbiji, ali i na činjenicu da su i vernici islamske veroispovesti takođe poreski obveznici koji finansiraju rad javnog servisa RTS-a koji nije pomenuo paljenje džamija. Jusufspahić.

– Treba da ustanu protiv paljenja svih bogomolja ne ugledajući se na Albance koji u većini takve stvari prećutkuju. Treba biti iskren prema sebi i prema Bogu. Te večeri, tri-četiri hiljade ljudi opkolili su Bajrakli džamiju i pokazali šta bi uradili svim muslimanima u Srbiji. Bilo je i onih koji su dotrčali da pomognu, ali i onih koji se nisu probudili kada sam ih zvao telefonom – kaže u izjavi za „Politiku” muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić.

U noći kada je zapaljena Bajrakli džamija, do temelja je izgorela zgrada u kojoj je bila smeštena biblioteka sa 7.000 knjiga. Za paljenje Bajrakli džamije niko nije osuđen: od devetoro optuženih Prvi osnovni sud u Beogradu 2013. godine osudio je troje za nerede ispred džamije, ali za samo paljenje nije osuđen niko.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije, podsetio je i na druge probleme sa kojima se godinama unazad suočava ova verska zajednica: nepostojanje groblja za muslimane, ali i nerešen imovinski status Bajrakli džamije koja se vodi kao vlasništvo Republike Srbije, odnosno Grada Beograda.

– Da li to znači da je reis predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a muftija beogradski gradonačelnik Siniša Mali? – upitao se muftija Jusufspahić.

On je, takođe, pozvao nadležne da priznaju Islamsku zajednicu Srbije, koju predvodi reis-ul-ulema Adem Zilkić, jer bi se tada znali autoriteti.

J. Čalija

objavljeno: 18.03.2015.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.