Šutanovac: Kosovo se ne brani puškom

Izvor: Blic, 20.Okt.2011, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Kosovo se ne brani puškom

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da se Kosovo ne može "braniti puškom" već "glavom" i upozorio da je "najgori mogući scenario" sukob Srba sa međunarodnom zajednicom.

"Ako krenemo balvanima na način na koji smo to radili 90-ih godina završiće se kao što se tada završilo. Hajde da budemo dovoljno mudri da vidimo kako su Albanci došli u situaciju u kojoj su i da li su to uradili balvanima ili uz pomoć neke strategije", rekao je Šutanovac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << televiziji B92.

Aludirajući na situaciju uoči raspada Jugoslavije, Šutanovac je rekao da je Tomislav Nikolić, aktuelni lider Srpske napredne stranke, i tada obilazio Srbe na barikadama.

Srpski ministar odbrane je istakao da se problem "Kosova ne rešava puškom" već da se "rešava glavom" i izrazio nadu da će biti "dovoljno pameti" da se to uvidi.

Govoreći o ubistvu i ranjavanja dva Srbina južno od Ibra i početku akcije Kfora na rušenju barikada na severu pokrajine, Šutanovac je upozorio da se "ulazi u spiralu nasilja" koja može izmaći kontroli.

Potrebno je izbegavati svaku vrstu sukoba ili u suprotnom može doći do eskalacije, upozorio je Šutanovac govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Šutanovac je pozvao i Kfor da pre bilo kakve aktivnosti dobro proceni eventualne posledice, ali je zatražio od Srba sa severa Kosova da izbegavaju sukobe.

"Najgori mogući scenario je sukob Srba sa severa Kosova sa međunarodnom zajednicom. To je interes našeg protivnika i toga moramo biti svesni i pokušati da to predupredimo", ukazao je ministar odbrane Srbije.

Šutanovac je rekao da ne smatra da su na barikadama "sve kriminalci", ali "misli da ima ljudi" koji žele da isprovociraju sukobe radi sticanja političkih poena.

Šutanovac je rekao i da situacija na severu Kosova može da utiče ne samo na građane na tom prostoru već na sve građane Srbije i da nije u redu da oni trpe posledice eventualnih loših odluka četiri skupštine opštine sa severa Kosova.

Upitan o zahtevu predstavnika srpskih opština da se vrati deo srpske vojske i policije na Kosovo i Metohiju, Šutanovac je rekao da odluku o tome donosi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i da postoji jasna procedura za to.

Na konstataciju da su odluku o nastavku barikada i delimičnom prolasku vozila Kfora radi snabdevanja donele sve četiri skupštine opštine sa severa Kosova, Šutanovac je rekao da nije siguran da je sve to bilo "glatko".

"Voleo bih da sam prisustvovao toj sednici. Nisam siguran da je bilo tako glatko i tako jednostavno", rekao je Šutanovac i dodao da uprkos svemu veruje da na severu Kosova "postoji glas razuma" među ljudima da se kriza reši mirnim putem.

Šutanovac je rekao i da su mediji svojim izveštavanjem doprineli pogrešnoj slici o dešavanjima na severu Kosova.

Kao primer je naveo izveštavanje medija od 25. jula kada su, prema njegovim rečima, na naslovnim stranama osvanuli naslovi da se nenaoružan srpski narod na severu Kosova odbranio od kosovskih specijalaca, a tek dole navedeno da je jedan specijalac ubijen, a više ranjeno.

Šutanovac je kritikovao i političare ukazujući da "veliki deo" njih šalje poruke u vezi sa situacijom na severu Kosova kojima želi da privuče birače.

Upitan o procesu protiv novinara lista Nacionalni građanski, Jelene Spasić i Milorada Bojovića zbog teksta o stanju pripreme za odbranu koji je urađen na osnovu tajnog dokumenta, Šutanovac je rekao da smatra da novinari nisu krivi već onaj ko im je dao poverljive podatke.

"Verujem da je taj postupak utemeljen u zakonu, ali mislim da novinari ne treba da snose odgovornost već oni koji daju tajna dokumenta', rekao je on.

Šutanovac je, ipak, naveo i da smatra da i novinari treba da se "ponašaju državotvorno".

"Onaj ko je dostavio to na uvid javnosti taj je odgovoran, ali postoji nešto što se zove društvena odgovornost i pitanje je da li novinari treba sve to da prenesu", rekao je ministar odbrane Srbije.

Povezane vesti: Dačić: Sačuvati mir na Kosovu Srbi i Kfor se gledaju preko bodljikave žice Bogdanović: Srbi pokazali spremnost za mirno rešenje Šutanovac: Na severu Kosova nepohodna pribranost Na barikadama sutra i deca

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Kosovo se brani glavom, ne puškom"

Izvor: B92, 20.Okt.2011

Beograd -- Dragan Šutanovac izjavio da se Kosovo ne može "braniti puškom" već "glavom" i upozorio da je "najgori mogući scenario" sukob Srba sa međunarodnom zajednicom..."Ako krenemo balvanima na način na koji smo to radili devedesetih godina, završiće se kao što se tada završilo. Hajde da...

Nastavak na B92...

"Kosovo se ne brani puškom"

Izvor: Vesti-online.com, 20.Okt.2011

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da se Kosovo ne može "braniti puškom" već "glavom" i upozorio da je "najgori mogući scenario" sukob Srba sa međunarodnom zajednicom..."Ako krenemo balvanima na način na koji smo to radili 90-ih godina završiće se kao što se tada završilo....

Nastavak na Vesti-online.com...

Šutanovac: Kosovo se ne može braniti puškom

Izvor: Blic, 21.Okt.2011, 04:45

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da se Kosovo ne može "braniti puškom" već "glavom" i upozorio da je "najgori mogući scenario" sukob Srba sa međunarodnom zajednicom..."Ako krenemo balvanima na način na koji smo to radili 90-ih godina završiće se kao što se tada završilo....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.