Izveštaj Vlade je licemeran

Izvor: Vesti-online.com, 28.Okt.2011, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izveštaj Vlade je licemeran"

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da Izveštaj Vlade Srbije o aktivnostima na stabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji predstavlja izraz licemerja i kukavičluka, ukazujući da je ozbiljan i odgovoran izveštaj morao da sadrži jasne političke poruke.

"Neko treba da snosi političku odgovornost za lošu politiku koja je formulisana pre nekoliko godina, posebno za deklaraciju koja je usvojena krajem jula i pozivam premijera Mirka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Cvetkovića da omogući glasanje o ovom izveštaju", navodi se u pisanoj izjavi Jovanovića.

Te poruke su, istakao je Jovanović, da je naša kosovska politika doživela neuspeh, da tu politiku više niko ne razume, da toj politici niko ne veruje, čak ni Srbi koji žive na severu Kosova.

Ta politika nema podršku u samoj Srbiji, niti u vladajućoj koaliciji, zbog čega će pokušati da izbegnu glasanje o izveštaju, rekao je Jovanović.

Jovanović je najavio da će LDP učiniti sve da se u Skupštini Srbije razgovara o Izveštaju sa onima sa kojima se razgovaralo kada je donošena deklaracija u julu mesecu, sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Cvetkovićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, kao i sa čovekom koji vodi pregovore u ime Srbije Borislavom Stefanovićem.

Posle toga, tražicemo promenu politike prema Kosovu, jer je ovo jednako neodgovorno kao i sve prethodne deklaracije i rezolucije koje smo doneli, a koje su završavane porazima Srbije, izjavio je Jovanović.

Poslanik SPO Aleksandar Čotrić kaže da zbog toga mora da se održi nova sednica Odbora za odbranu i bezbednost, koja će biti otvorena za javnost kao i da Vlada mora da objasni zbog čega je skupštini podnela izveštaj koji ne odgovara istini.

Vlada Srbije ocenila je da je Kfor 27. septembra na prelazu Jarinje u sukobu sa Srbima dejstvovao i bojevom municijom protiv nenaoružanih gradjana na barikadama, i da su se medjunarodne misije na Kosovu stavile u službu Prištine, piše u Izveštaju danas dostavljenom poslanicima Skupštine Srbije.

Osim SPO-a, vladin izveštaj oštro su kritikovale i SRS i LDP.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović kaže da taj izveštaj pokazuje da je vlada nemi učesnik u događajima i da ništa ne čini i da ne zna se šta je suštinski dogovoreno sa Prištinom u dosadašnjim razgovorima.

On je kazao da u izveštaju nema apsolutno ništa o tome šta je poslednjih dana dogovoreno sa Kfor-om i naveo da to što je uklonjen deo barikada govori da je predsednik Srbije Boris Tadić izvršio pritisak na gradjane na severu Kosova da se otvore mogućnosti snabdevanja Kfor-a pozivajući se na Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je kazao da u izveštaju potpuno i na svaki mogući način želi da se relativizuje sve što se dešavalo 27. septembra kod prelaza Jarinje.

"Na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost bile su jedne priče. Ovde to u izveštaja nema ništa, a obećavali su da će izaći definitivno sa informacijama", rekao j Todorović.

Prema njegovim rečima, najveću zabrinutost izaziva to što se iz izveštaja apsolutno ne saznaje šta je suštinski dogovorio pregovorački tim Beograda na čelu sa Borislavom Stefanovićem.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić rekao je da je Vladin izveštaj "šuplja stvar" iza koje se ne vidi nikakva politika".

Povodom incidenata kod administrativnog prelaza Jarinje 27. septembra, Aligrudić je rekao da u izveštaju nema suštine jer nisu dati odgovori na pojedina pitanja, odnosno odgovori na to šta je država Srbija učinila nakon tog incidenta.

"Izveštaj sadrži opis stanja u protekla tri meseca gde se između redova može zaključiti odustanak vlasti od borbe za teritorijalni integritet", kazao je Aligrudić.

"Izveštaj je možda čak, kad je reč o nesposobnosti vlade ili njenom antidržavnom delovanju, pošteniji nego što sam ja mislio u prvom trenutku, jer tu jasno pokazuje da je tu izostala dobra, prava multilateralna akcija Srbije nakon takvog dogadjaja. Ova vlada je nesposobna da bilo šta preokrene u korist države", kazao je Aligrudić.

On je kazao da u poslednjoj rečenici izveštaja u kojoj se navodi da će se činiti sve kako bi se zaštitili interesi Srbije na Kosovu bode oči to što umesto reči interesi nije napisano da će se činiti sve da se zaštiti teritorijalni integritet države.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izveštaj vlade o Kosovu neprihvatljiv

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2011

Poslanici opozicije izrazili su nezadovoljstvo izveštajem Vlade Srbije o Kosovu, ističući da taj dokument predstavlja izraz kukavičluka koji ne rešava probleme.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.