IRINEJ: ODRICANJE OD KIM STRAŠNA CENA ULASKA U EU

Izvor: Kurir, 16.Okt.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IRINEJ: ODRICANJE OD KIM STRAŠNA CENA ULASKA U EU

JAGODINA - Patrijarh srpski Irinej izjavio je u Jagodini da je pred Srbijom jedno veliko iskušenje jer joj nude da uđe u Evropu, ali sa "strašnom cenom" da se odrekne Kosova i Metohije.

"Ako treba da žrtvujemo Kosovo i Metohiju da bi ušli u Evropu, da im se onda zahvalimo na njihovoj dobroti i ljubavi. Neka nas ostave same, neka nam ne čine ono što su nam nedavno učinili, a da naše Kosovo ostane sa nama", >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << rekao je patrijarh, nakon služenja parastosa kod Spomenika poginulim Jagodincima za oslobođenje i ujedinjenje od 1912. do 1918. godine.

Irinej se zapitao šta smo mi, ako se odreknemo svojih svetih zemalja.

"Zar se smemo i možemo odreći naše svete zemlje? Ne smemo to dozvoliti. Oni koji su nam nekada bili prijatelji, ili smo ih takvima smatrali, danas to nisu jer nam oduzimaju ono što nam je najdragocenije i najsvetije. Hvala im na takvom prijateljstvu", poručio je patrijarh Irinej.

Govoreći o tome da je nedavno boravio u Pećkoj patrijaršiji, patrijarh Irinej je rekao da je zemlja na Kosovu zalivena krvlju od kosovske bitke do danas.

Nakon liturgije, koju je patrijarh služio jutros u crkvi svetih apostola Petra i Pavla, uz sasluženje episkopa šumadijskog Jovana, patrijarh je iskazao zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja ljudi, a naročito dece. Poručio je okupljenim vernicima da rađaju decu jer "nema većeg dara od života".

"Ako se nastavi ovakav priraštaj bićemo manjina u sopstvenoj zemlji. Ne samo da će nam Kosovo uzeti, što i čine, nego će nam i Srbiju uzeti ako srpske majke ne budu rađale decu", poručio je patrijarh Irinej. Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković je zahvalio patrijarhu na dolasku i ocenio da će, uz trenutni natalitet, Srbi za 50 godina biti nacionalna manjina.

"Celo naše društvo mora da se bori protiv bele kuge i, kako je rekao Bog, da muškarac i žena rađaju decu, a ne kako neki hoće da nam nametnu, da dva muškarca ulaze u brak. To nije tradicija srpskog naroda", rekao je Marković i zahvalio patrijarhu zbog toga što se usprotivio održavanju Parade ponosa i zbog toga što stalno poziva narod na jedinstvo. Patrijarh je u pratnji domaćina obišao i Muzej voštanih figura u kome se nalazi figura patrijarha Pavla, a Marković je najavio da će sledeće godine tu biti i figura patrijarha Irineja.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Jagodina

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija pred velikim iskušenjem

Izvor: RTS, 16.Okt.2011

Pred Srbijom je strašno iskušenje, da se odrekne od Kosova da bi ušla u Evropu, izjavio patrijarh Srpski Irinej u Jagodini, nakon služenja parastosa poginulim Jagodincima u ratovima od 1912. do 1918. godine...Patrijarh srpski Irinej izjavio je u Jagodini da je pred Srbijom jedno veliko iskušenje...

Nastavak na RTS...

Odricanje od Kosova je strašna cena

Izvor: NaDlanu.com, 16.Okt.2011

JAGODINA, 16. oktobra 2011. (Beta) - Patrijarh srpski Irinej izjavio je u nedelju u Jagodini da je pred Srbijom jedno veliko iskušenje, jer joj nude da udje u Evropu, ali sa "strašnom cenom" da se odrekne Kosova i Metohije... JAGODINA, 16. oktobra 2011. (Beta) - Patrijarh srpski Irinej izjavio je...

Nastavak na NaDlanu.com...

Patrijarh Irinej: Kosovo se ne sme žrtvovati zbog Evrope

Izvor: Večernje novosti, 16.Okt.2011

Ako treba da uđemo u Evropu, da žrtvujemo Kosovo i Metohiju, da im se zahvalimo na dobroti i ljubavi njihovoj, neka nas ostave same - poručio patrijarh Irinej danas u Jagodini

Nastavak na Večernje novosti...

Irinej: Kosovo pre Evrope!

Izvor: NaDlanu.com, 16.Okt.2011

Ako treba da žrtvujemo Kosovo i Metohiju da bismo ušli u Evropu, da im se zahvalimo na njihovoj dobroti i ljubavi, neka nas ostave same, poručio je patrijarh srpski Irinej tokom posete Jagodini...Posle služenja parastosa kod spomenika poginulim Jagodincima za oslobođenje i ujedinjenje od 1912....

Nastavak na NaDlanu.com...

Irinej: Odricanje od KiM strašna cena ulaska u EU

Izvor: Glas javnosti, 17.Okt.2011, 07:46

JAGODINA - Patrijarh srpski Irinej izjavio je u Jagodini da je pred Srbijom jedno veliko iskušenje jer joj nude da uđe u Evropu, ali sa "strašnom cenom" da se odrekne Kosova i Metohije..."Ako treba da žrtvujemo Kosovo i Metohiju da bi ušli u Evropu, da im se onda zahvalimo na njihovoj dobroti i...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.