Embargo podigao tenzije između Srba i Albanaca

Izvor: Glas javnosti, 25.Jul.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Embargo podigao tenzije između Srba i Albanaca

GRAČANICA - Odluka o zabrani ulaska robe iz Srbije na Kosovo "podigla je tenzije između Srba i Albanaca", izjavila je nosilac Jedinstvene srpske liste u kosovskom parlamentu Rada Trajković i upozorila da ovakvi potezi na kraju "rezultiraju podstrekavanjem ekstremista i animoziteta jednih prema drugima".

Trajković smatra da ta zabrana proizvodi višestruku štetu i napominje da Srbi na Kosovu, zbog delovanja kosovskih institucija sile, stiču utisak da je sporazum Beograda i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Prištine napravljen direktno na štetu srpske zajednice.

Prema oceni Trajković, ovim embargom najdirektnije su na udaru Srbi po enklavama.

"Ali, ne samo oni, već i Albanci koji žive ispod Ibra. Suštinski, svi obični građani kojima je već previše politike", objasnila je Trajković.

Srbi južno od Ibra već su previše ugroženi, dodala je Trajković, ukazujući da je moguće i otvaranje ozbiljnijih problema Srba na severu Kosova.

Kako je objasnila, svi će pretpostaviti da će roba sada snažnije ulaziti na sever Kosova i da će ove aktivnosti suštinski podići nivo šverca.

"To može biti jedan od razloga čak i za neko sankcionisanje severa Kosova u perspektivi, u smislu obračuna sa kriminalom i kriminalcima, kako međunarodna zajednica i svi ostali umeju da govore", precizirala je Trajković.

Ona za delovanje specijalnih jedinica Kosovske policije, "Rosa", smatra da je "represivno".

"Njihova represija je, uglavnom, usmerena prema Srbima", upozorila je Trajković, "čak i bez razloga, kao što je to bio slučaj na Gazimestanu, gde su koristili neprimerenu silu nad mladićem koji je došao iz centralne Srbije".

"To znači da njihova suština delovanja nije zavođenje reda i mira, već šikaniranje po etničkom principu", ocenila je Trajković.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.