Držati se dogovora s Kforom

Izvor: B92, 05.Sep.2011, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Držati se dogovora s Kforom"

Beograd -- Nakon razgovora ministra za KiM Gorana Bogdanovića i predstavnika Kfora, uklonjen deo blokade puta Banjska -Novi Pazar. Dozvoljen prolaz automobilima.

Pre toga, put je bio blokiran oko dvadeset četiri sata zbog pokušaja da na tom prelazu prođe cisterna sa gorivom čija je nosivost bila veća od tri i po tone.

Pripadnici američkog i marokanskog kontingenta Kfora pojačali su blokadu puta kod Banjske dopremivši helikopterima bodljikavu žicu, pa su žitelji tog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sela koji su hteli kućama ostali na putu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zbog ovog problema hitno se sastao sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

"General Biler mi je obećao da nije imao nameru da zatvara hermetički administrativne prelaze, niti alternativne, i videli ste i sami da je već uklonjena ta barikada koju je napravio Kfor između Banjske Izvora i to je upravo rezultat razgovora", kazao je on.

I zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je sa Bogdanovićem prisustvovao ustoličenju vladike lipljanskog Jovana, upozorio je da se Srbi moraju držati dogovora sa Kforom o prometu roba.

"Jasno je da severu Kosova ne treba toliko robe koliko se uvozi. Ako samo pogledamo količinu nafte koja dolazi na Kosovo, izgleda kao da je Kosovo deset puta veće od Srbije", rekao je Dačić.

Kada je reč o dogovoru o kontroli na carinskim prelazima, Bogdanović je rekao da još nije jasno gde će ići prihodi od carine, ali da za Beograd nije prihvatljivo da prihodi od carine idu u budžet države Kosovo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.