Dan opštine i 7 decenija od oslobođenja

Izvor: KovinEkspres.rs, 06.Okt.2014, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan opštine i 7 decenija od oslobođenja

Intoniranje himne na svečanoj sednici SO Kovin

U prisustvu delegacija bratskih gradova iz Mađarske, Rumunije, Makedonije i sa Kosova i Metohije, dobitnika najviših ovogodišnjih opštinskih priznanja, brojnih gostiju i zvanica, opština Kovin proslavila je 70. godina oslobođenja od fašizma i 4. oktobra obeležila svoj dan. Presednik opštine Dušan Petrović je, na svečanoj sednici Skupštine, uručio dve povelje i jednu plaketu, ove godine samo organizacijama i institucijama. >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs <<

Za sveukupni doprinos razvoju svih nivoa obrazovanja na principima multikulturalnosti i multinacionalnosti Povelja je dodeljena Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, a u ime Sekretarijata Povelju je primio pokrajinski sekretar Njilaš Mihalj.

Laureati ovogodišnjih opštinskih nagrada sa predsednikom Dušanom Petrovićem

Povelja opštine Kovin dodeljena je i Nacionalnom savetu rumunske nacionalne manjine u Srbiji, kako je u obrazloženju između ostalog rečeno, za poseban doprinos i podršku u ostvarivanju prava nacionalnih manjina u Srbiji. U ime Nacionalnog saveta Povelju je primio predsednik Danijel Petrović.

Jedini dobitnik priznanja za 2014. godinu iz same opštine je FK „Radnički“ Kovin, kome je Opština Kovin dodelila Plaketu za sveukupni doprinos razvoju društvenog života u oblasti sporta na teritoriji opštine. U ime uprave Kluba, Plaketu je primio predsednik Nikola Gujaničić, koji se pre svega zahvalio predlagačima iz FK „Omladinac“ iz Deliblata, kao i svima koji su podržali njihovo mesto među laureatima u godini kada klub beleži 110 godina postojanja.

Tihomir Vukosavljević, predsednik SO Kovin

Na svečanoj sednici Skupštine prisutnima se, kako i dolikuje, obratio predsednik Skupštine opštine Tihomir Vukosavljević koji je, uz pozdravne i reči dobrodošlice svim gostima i prijateljima, istakao i podatak da su u sali po prvi put i bivši predsednici opštine, „bar oni koji su se odazvali pozivu“.. U nenametljivoj, ali svečanoj atmosferi, skup su ispred svojih delegacija pozdravili i Aleksandar Panov, gradonačelnik Kavadaraca u Makedoniji, Bodor Laslo, član gradske uprave Rac Keve u Mađarskoj, u čije ime se obratila supruga Eva na srpskom jeziku, zatim, Matej Lupu gradonačelnik Nove Moldave u Rumuniji, ali i Doru Brzesku, ispred opštine Rekaš u Rumuniji. Ispred pobratimske opštine Zvečan domaćine i goste pozdravio je član privremenog veća opštine, Miodrag Atić.

Predsednik opštine Dušan Petrović u svom se obraćanju zadržao samo na najznačajnijim efektima iz proteklih godinu dana, između dve svečanosti, kao što su započeti svi planirani projekti, a neki su već i završeni,što je slučaj sa dve decenije iščekivanim asfaltom do Malog Bavaništa. Započeti su radovi na uređenju industrijske zone, što je preduslov da se pozovu investitori, a ono što je najbitnije je da je opštinsko rukovodstvo postalo operativnije, naglasio je on. Posebnu zahvalnost na sednici Skupštine predsednik je izrazio svim građanima opštine koji su pokazali solidarnost i dobru organizovanost tokom majskih poplava, pri čemu je najveći teret i zasluga Crvenog krsta Kovin.

Svečana sednica je završena muzičkim programom koji su priredili najmlađi sugrađani opštine Kovin.

Dan opštine Kovin 4. oktobar obeležavan je od oslobođenja pa sve do 2007. godine, a ponovo je ustanovljen kao praznik prošle godine odlukom upravo ovog skupštinskog saziva, pošto je u periodu od 2007. do 2012. godine bio preimenovan na 26. juli, dan Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila. inače slave grada Kovina.

Samoj svečanoj sednici Skupštine i ove je godine prethodilo polaganje venaca na Spomenik oslobodiocima u centru Kovina, kao i na spomenik poginulom ruskom generalu Uskovu. Uz delegaciju SUBNOR-a vence su položili i predstavnici lokalne samouprave.

U centru grada, neposredno pre sednice Skupštine, organizovana je jedinstvena manifestacija „Banatski fruštuk“ kojom su aktivistkinje udruženja žena opštine Kovin promovisale tradicionalni način ishrane banatskih paora, kako je istakla i jedna od organizatorki Đurđevka Božanić iz Aktiva žena I mesne zajednice Kovin.

U večernjim satima na platou u centru grada održan je koncert na kojem su nastupili grupa “Svilen konac” i pevačica i glumica Snežana Savić.

 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.