Dalje reforme, uprkos napretku

Izvor: RTS, 09.Dec.2011, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalje reforme, uprkos napretku

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao da poštuje odluku Evropskog saveta, iako se ona razlikuje od mišljenja Evropske komisije. Srbija u martu 2012. godine mogla da očekuje, pored statusa kandidata, i datum za početak pregovora o pristupanju EU, rekao izvestilac nemačkog parlamenta za Srbiju i Crnu Goru.

U prvim reagovanjima na odlaganje odluke o kandidaturi Srbije evropski zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ističu da je Srbija postigla pozitivan pomak pogotovo u saradnji sa Haškim sudom, ali se traži rešavanje problema u saradnji sa Kosovom.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da poštuje odluku Evropskog saveta, iako se ona razlikuje od mišljenja Evropske komisije.

File je naglasio da je Srbija dobila visoke ocene od Evropskog saveta za ispunjavanje Kopenhaških kriterijuma, saradnju sa Tribunalom i veliku ulogu u procesu pomirenja u regionu.

Evropski komesar za proširenje je rekao da se od Srbije ne traži priznanje Kosova.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič kaže da odluku Evropskog saveta ne bi trebalo shvatiti kao odbijanje, već kao priznanje Srbiji da je napredovala u evropskim integracijama.

"Mi potpuno verujemo u evropsku budućnost Srbije, rekla je Kocijančič i dodala da je EU Srbiji poslala jasan signal da želi da je vidi u svojoj sredini", rekla je Kocijančić.

Izvestilac nemačkog parlamenta za Srbiju i Crnu Goru iz redova vladajućih demohrišćana  Peter Bejer rekao je da bi Srbija u martu mogla da očekuje, pored statusa kandidata, i datum za početak pregovora.

"Ako se pregovori Beograda i Prištine budu razvijali u dobrom pravcu, u martu 2012. pored dodeljivanja statusa kandidata, Srbija bi mogla da očekuje i datum za početak pregovora o pristupanju EU", rekao je Bejer za Dojče vele.

Objašnjavajući odluku Saveta EU, Bejer je rekao da je Berlin odložio odluku o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata zbog nedavnih nemira na Kosovu i nerazjašnjenog napada na ambasadu Nemačke u Beogradu u februaru 2008. godine.

"Mogli smo da konstatujemo da je, uprkos svim naporima, čak i predsednika Borisa Tadića, u više navrata došlo do nemira, čak i do pucanja na vojnike Kfor, a među njima i na nemačke vojnike. Neki od njih su i ranjeni. Osim toga, pripadnici Euleksa ne mogu slobodno da se kreću po Kosovu. To su stvari koje najpre treba rešiti", rekao je Bejer.

Ubrzanje sprovođenja reformi

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da odluka Evropskog saveta da odloži dodeljivanje statusa kandidata Srbiji treba da obaveže srpske zvaničnike na ubrzanje sprovođenja reformi.

"Nužan preduslov bržem napredovanju Srbije je normalizovanje odnosa sa Kosovom. Bez postignute pune regionalne stabilnosti i saradnje, nijedna država Zapadnog Balkana nema pristup članstvu u Uniji. Tu Srbija nije izuzetak", naveo je Kacin u pisanoj izjavi.

Kacin je ukazao da se postignuti dogovori sa Prištinom moraju u potpunosti primeniti kako bi Beograd povratio "poljuljani kredibilitet u očima država članica EU i osigurao status kandidata u martu 2012. kao i nesmetani nastavak integracija".

Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek izjavio je da od Evropskog saveta očekuje da da pozitivan signal Srbiji da postane članica EU.

Prema njegovom mišljenju, Srbija je napravila značajan progres u primeni zakona i kreirala potpuno novu atmosferu zahvaljujući reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i jačanju demokratskih institucija.

"Naravno, postoji i prigovor, koji je svima poznat, odnosno poboljšanje bilateralnih odnosa sa Kosovom, ali to zahteva napor obe strane", naglasio je Buzek.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: Što prije formirati pregovaračku strukturu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Dec.2011

Od Crne Gore se očekuje da što prije formira pregovaračku strukturu i imenuje glavnog pregovarača, kao i da maksimalno iskoristi raspoložive administrativne kapacitete kako bi bila spremna za narednu fazu evropskih integracija, poručio je evropski komesar za proširenje Štefan File. File je,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

File: Od Srbija se ne traži priznanje Kosova

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Dec.2011

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da poštuje odluku Evropskog savjeta, ali da ona ne znači da je priznanje Kosova uslov evropske integracije Srbije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

POPOV: BARIKADE SE OBILE SRBIJI O GLAVU

Izvor: Kurir, 10.Dec.2011, 01:23

Država nije ispunila na vreme ono što se od nje očekivalo i po ne znam koji put smo kasnili u potezima, smatra Popov..NOVI SAD - Kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov izjavio je večeras da je odluka Evropskog saveta da odloži odluku o kandidaturi za EU "prilično veliki minus" za Srbiju...

Nastavak na Kurir...

Štefan File za „Blic“: Dobićete status brzo

Izvor: Blic, 10.Dec.2011

Sve je sada u vašim rukama. Evropska komisija će pomoći Srbiji na putu integracija koliko god bude mogla - rekao je za “Blic” Štefan File, komesar za proširenje, nakon jučerašnje odluke Saveta...Na primedbu "Blica” da je Savet doneo potpuno suprotnu odluku od onoga što je EK preporučila,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.