Svetski dan borbe protiv dijabetesa, podmukle bolesti

Izvor: juGmedia, 14.Nov.2016, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan borbe protiv dijabetesa, podmukle bolesti

LESKOVAC/NIŠ/VRANJE/PIROT – Savet za zdravstvo Gradskog odbora Srpske napredne stranke Leskovac podseća da se danas obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa, pod sloganom „Pogled na dijabetes“, podseća se uz navode poražavajućih podataka o rasprostranjenosti ove podmukle bolesti.

„Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Milan Jovanović Batut”, u Srbiji približno 710.000 odraslih osoba ima dijabetes. Pri tome, 465.000 ili 8,1% odraslog stanovništva zna za svoju šećernu bolest i još 245.000 osoba nema postavljenu dijagnozu dijabetesa i neleči se.

Naime, zbog blagih simptoma, tip 2 dijabetesa koji čini preko 90% obolelih, može godinama proticati neopaženo. Otkriva se slučajno, kada jebolest uznapredovala i komplikacije nastupile.

Prema podacima Registra za dijabetes u Srbiji, gotovo 1/3 pacijenata već ima jednu ili više kasnih komplikacija u trenutku otkrivanja dijabetesa. Ove komplikacije značajno utiču na kvalitet života obolelih i glavni su uzrok privremene ili trajne nesposobnosti i prevremene smrti.

Okupljeni oko ideje da je prevencija najbitnija u zaštiti i očuvanju zdravlja, a sa ciljem pokretanja stanovništva da razmišlja o prevenciji, lekari Saveta za zdravstvo Gradskog odbora Srpske napredne stranke svake subote već tri godine unazad organizuju akcije kontrole nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska.“, navodi se u saopštenju Saveta za zdravstvo leksovačkih naprednjaka.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Obeležen Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Izvor: JUGpress.com, 14.Nov.2016

LESKOVAC..U Domu Kulture Roma danas je, povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti,   vršeno merenje nivoa šećera u krvi kao i merenje krvnog pritiska...Merenja kao i edukaciju su vršile primarijus dr Vanja Ilić i saradnica Tatjana Micić iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac...Primarijus...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.