Obeležen Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Izvor: JUGpress.com, 14.Nov.2016, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

LESKOVAC

U Domu Kulture Roma danas je, povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti,   vršeno merenje nivoa šećera u krvi kao i merenje krvnog pritiska.

Merenja kao i edukaciju su vršile primarijus dr Vanja Ilić i saradnica Tatjana Micić iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac.

Primarijus dr Vanja Ilić kaže da je reč o višegodišnjoj saradnji sa Domom kulture Roma.

„Svakog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti organizujemo ovakve aktivnosti, a tu podrazumevamo akciju merenja šećera u krvi i edukaciji. Ovu kampanju smo počeli još 7. aprila, a čitava ova godina je posvećena borbi protiv dijabeta. Stalno ukazujemo na značaj redovnih pregleda i skrininga, jer ukoliko se promene otkriju na vreme onda su i komplikacije daleko ređe, iako je dijabet na petom mestu po smrtnosti u našoj zemlji.“

Jablanički okrugu u odnosu na Srbiju ima nešto višu stopu obolevanja, koja iznosi 150 na 100.000 stanovnika, dok je u Srbiji 112, ali imamo manji stopu smrtnosti, 9,5 na 100.000 stanovnika u odnosu na 12, kako je na nivou Srbije.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.