Posle etničkog, sada i ekološko čišćenje iz Tirane

Izvor: KMnovine.com, 06.Apr.2019, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle etničkog, sada i ekološko ''čišćenje'' iz Tirane

Mediji su uzbuđeno preneli vest da je Konferencija o klimi na Zapadnom Balkanu u Tirani propala zbog nezadooljstva iptarskih separatista.


   
Ekološki projekat stambenog bloka u Tirani zapostavljen zbog separatističkih težnji
kosovskih Šiptara    


















Piše: Goran Petrović

>> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com <<


Kako mediji prenose, Konferencija u Tirani je otkazana u petak "pošto su je napustili predstavnici privremenih institucija u Prištini, odbivši da budu predstavljeni pod fusnotom Unmika. Za njima je iz sale otišao i domaćin albanski ministar prostornog planiranja Bljendi Klosi, pa je skup potpuno propao".

Za razliku od šiptarskih separatist, Klosi je imao mnogo manje razloga da napusti Konferenciju. Kako je rekao, šiptarski separatisti su imali "status specijalnog gosta" o čemu je "postignuta saglasnost sa UN i Srbijom". I to je sve bilo "u redu" da se oni "nisu složili da Kosovo ima pravo glasa" objasnio je Klosi.

Mediji na srpskom jeziku brutalno kršeći Ustav Republike Srbije predaju se kriminalnom vidu izveštavanja i bezočno kršeći zakon nazivaju izvesnog Fatmira Matošija "prištinskim ministrom životne sredine i prostornog planiranja" bez ikakvih naznaka da se radi o predstavniku ilegalnog sistema, čiji su anti-srpski interesi potvrđeni nekima od najgorih zločina.

Prema njemu, ovakav tretman šiptarskih separatista je neprihvatljiv, jer on smatra da je Kosovo nezavisna država, pa se odlučio da protestuje tako što će sabotirati celu konferenciju.

Zvezdica, koju sve ređe koriste organizatori internacionalnih skupova, dogovorena je neustavnim i protivzakonitim Briselskim sporazumom. Na taj način se šiptarski separatisti sa Kosova i Metohije na svojim nastupima označavaju kao teritorija pod nekom vrstom kontrole UNMIK-a. Takav dogovor iako naizgled ukazuje na "položaj" Kosova i Metohije on je protivan Rezoluciji 1244 koja garantuje celovitost Republike Srbije i predviđa da se predstavnici lokalnih i privremenih vlasti predstavljaju nedvosmisleno kao UNMIK- Kosovo. 

Dakle, fusnota nije napredak već bitno unazađivanje položaja srpske strane, što jeste ukupan domet i zamišljeni cilj Briselskog dijaloga.

Sada vidimo da su se šiptarski separatisti toliko osilili da im i ta zvezdica smeta. Naravno, jer ona je kao grančica koja se razmaženom detetu zakačila za kosu dok šeta šumom i taj trenutak zadržavanja ga čini izuzetno razdražljivim iako suštinski ne predstavlja nikakv realan problem.. Isto se desilo i Šiptarima u Tirani.

Ali oni nisu pokazali ni toleranciju, ni to da svetu pokažu svoju "umerenost", diplomatski pristup, niti su razmišljali o posledicama. Oni su želeli samo jedno - da ih svi doživljavaju onako kako oni sebe doživljavaju, kao nezavisnu državu. Bez obzira što oni to nisu niti mogu da budu po bilo kom osnovu.

Za one među Srbima koji šire defetizam: država Srbija ne vrši faktičku vlast na Kosovu i Metohiji jer je taj deo njene teritorije okupiran ali nije okupiran od Šiptara već od NATO zlikovaca. A okupator nije tu ni zbog toga drugo nego zbog sebe i kao takav predstavlja kolonijalnu vlast a znamo da ni jedna kolonija nije i ne može da bude nezavisna, naprotiv.

Uprkos svemu tome Šiptari su ustali sa stola, izašli iz sale i međunarodni skup je prekinut!

Oni su na taj način, posle etničkog "čišćenja" Kosova i Metohije, otvoreno podržanog i iz Tirane i progona svih koji nisu Šiptari, sada su Šiptari i ekološki "počistili" predstavnike srpske vlasti, takođe pod neoklonijalnom upravom. Pokazali su im da ne može da predstavlja gubitak ni jedno otkazivanje međunarodnog događaja, političkog ili sportskog, onda kada se brane sopstveni interesi! Sve dok se pristaje na održavanje takvih skupova, država Srbija ne samo da gubi na kredibilitetu već doživljava opštenacionalni poraz.

Možda bi posle ovog događaja postojala nada u makar delimično nacionalno buđenje Srba ali samo onda kada bi neko u srpskoj vlast istinski zastupao nacionalne interese, umesto št osvakodnevno svedočimo njihovu izdaju.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
 Izvor: KM novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.