Milenijum tim: Tužbama ne pritiskamo medije

Izvor: JužneVesti.com, 12.Apr.2021, 17:14

"Milenijum tim": Tužbama ne pritiskamo medije

Na ocenu medijskih udruženja da su tužbe Milenijum tima protiv nekoliko medija, među kojima i dva na jugu zemlje, vid pritiska na njih, iz ove kompanije odgovaraju da im to nije namera, već se na taj način štite svoje poslovne interese koji su, kako saopštavaju, ugroženi objavljivanjem neistinitih informacija "koje grubo vređaju ugled kompanije i umanjuju njenu imovinu".

Zbog tekstova koje su objavili na svojim portalima, a koji su u stvari izveštaji sa konferencija >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za štampu Narodne stranke, beogradska kompanija Milenijum tim, koja je široj javnosti postala poznata nakon rušenja u Savamali, tužila je više medija, među kojima je i leskovačka agencija Jugpres i vranjski portal Info Vranjske, a od medija sa juga zemlje potražuje ukupno 300.000 evra na ime povrede ugleda te kompanije.

Nakon reagovanja samih medija i medijskih udruženja, iz ove kompanije su se oglasili saopštenjem u kome kažu da se najoštrije ograđuju od optužbi da iza postupaka za naknadu štete, koje je pokrenula, stoji namera da se napravi pritisak na medije.

Motiv za pokretanje jednog broja postupaka protiv medija je samo jedan: kompaniji koja zapošljava skoro 1.000 ljudi i koja u naredne 4 godine planira investicije vredne više od 95 miliona evra, ne preostaje ništa drugo nego da na zakonom predviđen način zaštiti svoje poslovne interese, ugrožene objavljivanjem neistinitih informacija, koje grubo vređaju ugled kompanije i umanjuju njenu imovinu - saopštava kompanija.

Beogradska kompanije nije tužila političare i stranku čija je konferencija za medije preneta u tekstovima, kao ni sve medije već samo one koje nisu bliski vlastima.

Očigledno je da već neko vreme postoji sistematska i organizovana praksa iznošenja neistina na račun kompanije i njenih vlasnika, koje prete da unište reputaciju i pričine nenadoknadivu štetu kompaniji. Razumemo, ali ne opravdavamo što to čine predstavnici stranaka, iz svog političkog interesa, ali ne možemo da prihvatimo da to prihvataju i šire mediji, od kojih prema zakonu i prema pravilima profesije očekujemo da štite javni, a ne politički interes - stoji u saopštenju.

Dodaju da će biti na raspolaganju za sve koji u skladu sa novinarskim kodeksom i Zakonom o informisanju budu želeli da provere istinitost i potpunost informacija koje pripremaju za objavu.

Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg smo kao kompanija želeli da pravimo pritisak na medije, naprotiv, važno nam je mišljenje javnosti i u tom smislu korektna saradnja sa medijima koji mišljenje javnosti formiraju. Podsećamo vas da Zakon o informisanju propisuje da novinar mora da pokaže "pažnju primerenu okolnostima“ i da "pre informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti provere njeno poreklo, istinitost i potpunost - saopštavaju.

Kompanija Milenijum tim od medija, saopštavaju, ne očekuje ništa više nego da se ovog zakonskog i etičkog pravila pridržavaju, a sa druge strane, očekuju razumevanje novinarskih profesionalaca i udruženja.

Od onih koji generišu ili prenose neistine o poslovanju kompanije tražiće, dodaju, da pred nadležnim institucijama dokažu opravdanost svojih tvrdnji.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.