U Japanu danas izbori za gornji dom parlamenta

Izvor: Blic, 21.Jul.2013, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Japanu danas izbori za gornji dom parlamenta

U Japanu se danas održavaju izbori za gornji dom parlamenta, na kojima se očekuje da će ubedljivu pobedu ostvariti premijer Šinzo Abe i njegova vladajuća koalicija.

Time bi Abe ostvario kontrolu u oba doma po prvi put u poslednjih šest godina, zahvaljujući uglavnom ekonomiji koja hvata zamah pod njegovom "Abenomikom", prenela je agencija AP.

Pobeda bi znacila sladak iskup za gobitak gornjeg doma 2007. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tokom njegovog kratkotrajnog prvog rukovodjenja vladom i olakšala bi mu da u narednom periodu progura zakone koje želi.

Abe kaže da su njegovi prioriteti da obezbedi političku stabilnost i oživi posustalu privredu, što je i najveći interes glasača. Medjutim, ubedljiva pobeda bi mogla da ga odvuče i na drugu stranu, oživljavanje nacionalizma, sna koji je morao na napusti kada je prvi put bio na vlasti.

Pobeda bi mogla da podstakne mišljenja da je sazrelo vreme za realizaciju davno datih obećanja medju kojima su i promena pacifističkog ustava, promovisanje tradicionalnih porodičnih vrednosti i uvodjenje promena u obrazovni sistem kako bi se usadilo više patriotizma u nove naraštaje.

Abe je poznat po izjavama da su školski programi "uvredljivi" prema istoriji Japana i sa suviše "izvinjenja" prema azijskim susedima zbog japanskih ratnih zločina.

On, međutim, mora veoma oprezno da postupa, jer bi svako povećanje nacionalizma povisilo temperaturu u ionako napetim odnosima sa susednom Kinom i Južnom Korejom.

Abe je već uzbunio obe zemlje prilikom stupanja na dužnost u decembru, izjavom da želi da revidira japansko ključno izvinjenje iz 1995. zbog agresije i ratnih zločina i dovodjenjem u pitanje da su Koreanke i Kineskinje prisiljavane da pružaju seksualne usluge japanskoj vojsci.

Dodatno pogoršavanje odnosa s Kinom i Južnom Korejom svakako bi bilo uznemiravajuće i za Sjedinjene Države koje nastoje da se intenzivnije angažuju u regionu Azije i Pacifika. Povećani nacionalizam značio bi i jaču vojsku čije uvećanje brojnog stanja, doduše malo, je već najavljeno.

Pod predizbornim sloganom "Oporaviti Japan" Abeova Liberalno-demokratska partija je obećala da će učiniti Japan snažnijom, nežnijom i ponosnom zemljom.

Oni su najavili snažnu privredu, stratešku diplomatiju i nepokolebljivu nacionalnu bezbednost pod japansko-američkim savezom.

Poruka je naišla na plodno tle u javnosti opterećenoj ekonomskim teškoćama i zabrinutošću zbog sve samouverenije Kine, s kojom je Tokio u teritorijalnom sporu oko ostrva u Istocnom kineskom moru gde se nalaze značajna nalazišta gasa.

Glavna preokupacija glasača danas je ekonomija koja pokazuje znake života zahvaljujući agresivnoj monetarnoj politici jeftinog novca i trošenja na javne radove, okosnici Abeove politike popularno nazvane "Abenomika".

Istraživanja pokazuju da posle privrede i radnih mesta, glasače najviše interesuju socijalna pitanja, zaustavljanje povećanja poreza i rekonstrukcija oštećenih delova zemlje u zemljotresu i cunamiju 2011. Ustavu, nuklearnoj energiji i trgovini ovaj put je posvećana manja pažnja, prenele su agencije.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori za gornji dom parlamenta Japana

Izvor: Akter, 21.Jul.2013

Vladajućoj koaliciji premijera Šinzo Abea danas se smeši ubedljiva pobeda na izborima za polovinu članova gornjeg doma parlamenta

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.