Samo 10 minuta lagane aktivnosti može da poboljša pamćenje

Izvor: N1 televizija, 28.Sep.2018, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo 10 minuta lagane aktivnosti može da poboljša pamćenje

Prema nedavnoj studiji, samo nekoliko minuta lagane vežbe može vašem mozgu dati podsticaj u pravom smeru.

U prošlosti su istraživanja otkrila da vežbanje može da poboljša neke aspekte kognitivnih sposobnosti i pamćenje. Takođe, odrasle osobe koje su više fizički aktivne imaju tendenciju povećanja volumena hipokampusa.

Nedavno je tim s Kalifornijskog univerziteta, Irvina i Univerziteta Tsukuba u Japanu uradio neke eksperimente kako bi istražio može >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << li vežba da poboljšati pamćenje tokom kraćeg vremenskog razdoblja: minuta, a ne dana ili nedelja.

Ispitivanje mozga pokazalo je poboljšanu povezanost između dela hipokampusa za koji se smatra da igra ulogu u stvaranju epizodičnog pamćenja i na kortikalna područja koja su uključena u detaljnu obradu memorije.

Pronalazak da lagana telesna vežba od 10-ak minuta može imati merljivi uticaj na delove mozga koji su odgovorni za pamćenje, prvi je korak i u budućnosti će se istraživači sigurno baviti s pitanjima kolika je idealna količina aktivnosti potrebna za stvaranje stvarne i trajne razlike, piše RTL.


Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Samo 10 minuta lagane aktivnosti može da poboljša pamćenje

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Sep.2018

Prema nedavnoj studiji, samo nekoliko minuta lagane vežbe može vašem mozgu dati podsticaj u pravom smeru...U prošlosti su istraživanja otkrila da vežbanje može da poboljša neke aspekte kognitivnih sposobnosti i pamćenje. Takođe, odrasle osobe koje su više fizički aktivne imaju tendenciju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.