Paneta: Konflikti u Aziji mogli bi da izazovu rat

Izvor: Blic, 16.Sep.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paneta: Konflikti u Aziji mogli bi da izazovu rat

- Teritorijalni konflikti u Aziji, između Kine i nekoliko zemalja u regionu mogli bi da izazovu rat ako vlade tih država nastave provokacije - izjavio je danas američki sekretar odbrane Leon Paneta. Leon Paneta

- Zabrinut sam što su razne zemlje umešane u razne provokacije i to može da izazove nasilje i na kraju konflikt - rekao je Paneta po dolasku u Tokio, odgovarajući na pitanje o konfliktu između Pekinga i Tokija o malom arhipelagu na istoku Kine.

- I taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konflikt bi mogao da se proširi - upozorio je američki zvaničnik koji je počeo azijsku turneju tokom koje će posetiti Kinu.

Spor Kine i Japana oko ostrva Diaoju, odnosno Senkaku

Ovog vikenda brojne anti-japanske demonstracije održane su u nekoliko gradova u Kini zbog arhipelaga koje Japan zove Senkaku, a Kina Dijaoju i obe zemlje polažu pravo na njih.

Na tom arhipelagu ima nafte i gasa,a nalazi se u blizini važnih pomorskih puteva kojima ide nafta sa Bliskog istoka za Japan. Za teritorijalnu pripadnost nad sedam nenaseljenih ostrva se oglašava i Tajvan.

Povezane vesti: Širom Kine demonstracije zbog spornih ostrva Kineski brodovi stigli do ostrva oko kojih se spore Kina i Japan Japan pozvao ambasadora iz Kine na konsultacije Liu: Kineska teritorija nije na prodaju Paneta planira posetu Vijetnamu

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Konflikti u Aziji mogli bi da izazovu rat

Izvor: OkRadio.rs, 16.Sep.2012

Teritorijalni konflikti u Aziji, između Kine i nekoliko zemalja u regionu mogli bi da izazovu rat ako vlade tih država nastave provokacije - izjavio je danas američki sekretar odbrane Leon Paneta. - Zabrinut sam što su razne zemlje umešane u razne provokacije i to može da izazove nasilje i na...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.