Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2017, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napetost raste nakon ispaljivanja nove rakete Severne Koreje

Nakon što je Severna Koreja jutros, bez najave, ispalila balističku raketu koja je, pre nego što je pala u Tihi okean, preletela Japan, burne su reakcije javnosti - premijer Japana Šinzo Abe rekao je da to predstavlja "ozbiljnu pretnju, bez presedana" i odmah telefonom razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Izvor: CNN/ Reuters

Na zahtev SAD, Japana i Južne Koreje biće održana sednica Saveta bezbednosti UN, dok je i Severna Koreja podnela >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << isti zahtev zbog južnokorejskih vojnih vežbi održanih uz samu granicu dve zemlje.

Raketa je lansirana oko šest sati jutros po japanskom vremenu i preletela preko severnog ostrva Hokaido, a zatim pala u more, oko 1.180 kilometara istočno od Kejp Erima, 14 minuta nakon lansiranja. Japanska raketna odbrana nije reagovala.

"Tu ne možemo ništa da uradimo. Možemo samo da se nadamo, da će ovo nekako prestati i da Severna Koreja neće više lansirati ni jednu raketu", rekao je jedan ribar iz Japana.

Stanovnica Hokaida izjavila je da su zamoljeni da pođu u skloništa, a da su stanovnici razmišljali da će svi nestati u prvoj eksploziji.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas, nakon telefonskog razgovora sa japanskim premijerom, da su "sve opcije na stolu".

"Japan i SAD su se složili da se u budućnosti mora pojačati pritisak na Severnu Koreju", izjavio je premijer Japana Šinzo Abe, a kao deo tog pritiska u združenoj vojnoj vežbi na teritoriji Južne Koreje, gađani su ciljevi uz samu granicu sa Severnom Korejom.

"Ako Severna Koreja ugrozi južnokorejski narod sa svojim nuklearnim oružjem, naše vazdušne snage u snažnom udaru uništiće svernokorejske vođe", upozorio je Li Kuk No, pukovnik južnokorejske vojske.

Ovakvo ponašanje Pjongjanga naišlo je na snažnu osudu i Moskve i Pekinga, a u sadašnjoj situaciji Kina upozorava sve strane da prestanu sa provokacijama.

Poslednja severnokorejska raketa koja je preletela Japan ispaljena je 2009. godine, kada je Pjongjang naveo da je u pitanju bilo lansiranje satelita.

Sada sve više zemalja u svetu smatra da Pjongjang ne blefira i da je spreman da započne rat. Od svih analiza, daleko je najbenignija opcija južnokorejskih medija, koji prenose da je severnokorejski lider raketama obeležio rođenje svog trećeg deteta.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Burne reakcije nakon nove rakete Pjongjanga

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2017

Nakon što je Severna Koreja jutros, bez najave, ispalila balističku raketu koja je, pre nego što je pala u Tihi okean, preletela Japan, burne su reakcije javnosti - premijer Japana Šinzo Abe rekao je da to predstavlja "ozbiljnu pretnju, bez presedana" i odmah telefonom razgovarao sa američkim predsednikom...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.