Moskva očekuje zvezde umetničkog klizanja

Izvor: Vostok.rs, 21.Apr.2011, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva očekuje zvezde umetničkog klizanja

21.04.2011. -

Za prvenstvo sveta u umetničkom klizanju u Moskvi već je prodato preko 70% karata. Prestižni turnir će proteći u prestoničkoj Ledenoj hali Megasport od 25. aprila do 1. maja.

Prvobitno je svetsko prvenstvo u umetničkom klizanju 2011. trebalo da se održi u Tokiju, ali zbog tragičnih događaja u Japanu koji su doveli do mnogobrojnih žrtava, ono je moralo da bude odloženo. Pravo organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << turnira povereno je Moskvi. Za pripremu ovog događaja ruska prestonica je imala nešto više od tri nedelje, mada se obično traži najmanje dve godine. To je prvi slučaj u istoriji sporta kada se turnir takvog svetskog nivoa priprema u tako kratkom roku.

To što je izbor Međunarodne federacije klizača pao na Moskvu odražava ugled ruskog umetničkog klizanja, gde je olimpijskih šampiona i svetskih prvaka više nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Nije poslednju ulogu odigrala ni spremnost vlade Rusije da izdvoji dovoljna sredstva za dostojno održavanje turnira. Upečatljivo otvaranje šampionata, koje će biti kratko i trajaće svega 30 minuta, biće posvećeno Japanu. Generalni direktor Federacije umetničkog klizanja Rusije Valentin Pisejev nije hteo da otkriva tajne predstojeće ceremonije, ali je ispričao za Glas Rusije o jednoj akciji u znak podrške japanskom narodu.

Svaki gledalac koji poželi da izrazi žaljenje ili neka druga osećanja prema japanskom narodu, moći će to da izrazi u knjigama saučešća koje će biti postavljenje na ulazu i unutar Ledene hale. To će se odvijati i uz učešće japanskih klizača.

Publika će imati mogućnost da uživa u nastupima najboljih klizača na planeti, između ostalog lidera svetskog plesa na ledu. U Moskvu će doputovati čitav sastav klizača koji je bio prijavljen za prevenstvo sveta u Tokiju – oko 200 sportista iz 44 zemlje.

Po rečima zaslužnog trenera Rusije Tatjane Tarasove, predstojeći nastup žljeno očekuju i mladi klizači iz ruskih škola umetničkog klizanja.

Svako dete sa svojim roditeljima sada sanja da dospe na ovo jedinstveno svetsko prvenstvo, gde će moći i da uči i da vidi najbolje predstavnike svog omiljenog vida sporta i mladu reprezentaciju zemlje koja stastava, koja će zatim braniti boje naše domovine na Olimpijadi u Sočiju.

Rusiju će na prvenstvu predstavljati uglavnom omladina. To su sasvim mlade Vera Bazarova i Jurij Larionov, koji su osvojili bronzane medalje u parovima na nedavnom prvenstvu Evrope, Jekaterina Bobrova i Dmitrij Solovjov, osvajači srebrnih medalja u plesu. Na nove podvige je spreman još jedan ruski plesački par – 16-godišnja Jelen Iljjinih i 19-godišnji Nikita Kacalapov. Na evropskom prvenstvu ovaj par, koji trenira Aleksandar Žulin, ostao je na korak do postolja. Ali samosvojnošću i emocijama pokorio je bukvalno sve gledaoce, a proslavljenog trenera Tatjanu Tarasovu naveo na suze.

Posebne nade ruski navijači polažu na par Juko Kavaguti-Aleksandar Smirnov, koji su takođe uspešno nastupili na evropskom prvenstvu, osvojivši srebro.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.