Jaguar Lightweight E-Type prototip, oficijelne fotografije

Izvor: Moto.rs, 12.Avg.2014, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jaguar Lightweight E-Type prototip, oficijelne fotografije

Jaguar Land Rover Special Operations su predstavili svoj „novi“ Lightweight E-Type prototip, pred debi ovog modela na Pebble Beach događaju. U sustini, ovaj automobil je proizveden prvi put pre 51 godinu, odnosno 1963. godine kada je Jaguar najavio planove da proizvede svega 18 jedinica.

Samo 12 je tada sagrađeno, a Jaguar je sada rešio da dopuni seriju sa preostanih šest jedinica. To nije bio jednostavan >> Pročitaj celu vest na sajtu Moto.rs << zadatak jer je Jaguar morao da napravi pravi balans između toga da zadrži vozio istorijski verno originalnom modelu, a da opet vozilo bude prilagođeno današnjem vremenu. Uprkos teškoćama inženjeri JLR Special Operation su izgradili fenomenalno nulto vozilo.

Lepota ovog modela je mnogo temeljnija od samog izgleda obzirom da je reč o modelu koji je ručno građen i koji karakteriše aluminijumska monokok šasija, odnosno aluminijumski elementi karoserije kao što su poklopac motora, vrata, poklopac prtljažnika, odnosno uklonivi aluminijumski krov. Takođe, vozilo je dobio i Connoly kožna sedišta, drvetom obloženi točak upravljača.

Pogon ovog modela je obezbeđen aluminijumskim 3.8L šestocilindarskim motorom sa trostrukim Webber karburatorima koji proizvodi 340ks snage i 380Nm obrtnog momenta. Ovaj motor je povezan sa četvorostepenom manuelnom transmisijom bliskog prenosnog odnosa koja omogućava veoma uzbudljivo ubrzavanje vozila.

foto © Jaguar
Pogledaj vesti o: Rover

Nastavak na Moto.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Moto.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Moto.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.