Zbog ustavne krize odloženi izbori u Češkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog ustavne krize odloženi izbori u Češkoj

PRAG - Prevremeni parlamentarni izbori u Češkoj Republici planirani za 9. i 10. oktobar odloženi su do daljnjeg odlukom Ustavnog suda, navodi se u saopštenju češkog predsednika Vaclava Klausa.

Odluka koju je ovaj sud danas doneo zasniva se na žalbi jednog nezavisnog poslanika odlazećeg parlamenta i izazvala je ustavnu krizu koju će predsednik Češke, kako stoji u saopštenju, nastojati što pre da otkloni, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rojters.

"Veoma sam zabrinut današnjom odlukom Ustavnog suda... koja zapravo znači da se izbori za donji dom parlamenta odlažu do daljnjeg", navodi se u saopštenju predsednika.

Na vebsajtu Ustavnog suda ističe se da se ovom odlukom pravosnažnost dekreta predsednika Republike, na osnovu kojeg su sazvani izbori, obustavljaju dok se u potpunosti ne razmotri žalba poslanika, te da će novi datum za održanje izbora biti određen nakon što sud donese konačnu odluku o ovom slučaju.

Nezavisni poslanik Miloš Melčak je prošle srede uložio žalbu zbog skraćivanja četvorogodišnjeg izbornog mandata nakon pada vlade u martu, tvrdeći da je to moguće samo u izvanrednim slučajevima, na primer, kada je država u opasnosti, u ratu ili za vreme nacionalnih katastrofa, a da je u ovom slučaju to protivzakonito.

Privremeni premijer Češke Jan Fišer, koji ovaj položaj zauzima otkako je manjinskoj vladi desnog centra bivšeg predsednika Mireka Topolaneka u martu ove godine izglasano nepoverenje, nije komentarisao odluku Ustavnog suda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.