Žalbe SDS i SNSD, OEBS zadovoljan

Izvor: B92, 12.Okt.2014, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žalbe SDS i SNSD, OEBS zadovoljan

Opšti izbori u BiH, Federaciji BiH i Republici Srpskoj su, prema oceni OEBS-a i domaćih političkih lidera, protekli u demokratskih atmosferi.

Sa druge strane, pojedine stranke imaju i pritužbe na nepravilnosti.

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je izborni proces u BiH protekao bez većih bezbednosnih problema.

Mur je posetio Operativno-komunikacijski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centar 112 Ministarstva bezbednosti BiH u Sarajevu, u kojem su smešteni Odbor i Operativni štab za bezbednost opštih izbora u BiH.

Sastanku su u ime Ministarstva bezbednosti BiH prisustvovali sekretar Bakir Dautbašić i članovi Odbora, koji čine predstavnici policijskih agencija u BiH, saopšteno je iz Ministarstva bezbednosti BiH.

Tokom susreta istaknuta je dobra saradnja OEBS-a sa Odborom, a pozitivno je ocenjena i ostvarena saradnja bezbednosnih agencija u BiH i drugih institucija nadležnih za obezbeđenje nesmetanog sprovođenja izbora.

Potpredsednik SNSD Igor Radojičić izjavio je da svi preliminarni rezultati ukazuju na veću izlaznost u odnosu na prethodne opšte izbore, ali i da je bilo pokušaja onemogućavanja rada posmatračima SNSD.

"Pozivam sve političke subjekte da ovaj proces uredno završimo i po slobodnoj volji građana“, rekao je Radojičić i dodao da su se na društvenim mrežama pojavile određene dezinformacije, prenela je RTRS.

On je pozvao građane da ne nasedaju na, kako je rekao, laži.

SNSD poštuje slobodnu volju građana u RS i BiH, a konačni i validni su podaci samo oni koje saopšti Centralna izborna komisija, rekao je Radojčić.

U PDP-u su, prenose mediji, izrazili zadovoljstvo zbog velikog broja izlaznosti glasača u RS.

"Izlaznost je bila oko 60 posto, što znači da su građani u velikom broju odlučili da izađu, glasaju i odluče o svojoj budućnosti. Savez za promene to posebno raduje, jer velika izlaznost je pokazatelj volje građana za promenama u RS. Očekujemo nadmoćnu pobedu kandidata 'Saveza za promjene'", rekao je funkcioner PDP Branislav Borenović.

Aktuelni predsednik Srpske, lider SNSD i kandidat koalicije te stranke DNS i SP Milorad Dodik je prilikom glasanja u Laktašima rekao ranije danas da očekuje pobedu.

Dodik je naglasio da očekuje i pobedu kandidata koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović i gotovo apsolutnu pobedu celog SNSD.

On je rekao da će se narod izlaskom na izbore opredeliti kome će dati poverenje i podršku za upravljanje Republikom Srpskom u naredne četiri godine.

"Važno je da ovaj dan prođe u miru, dostojanstvu i da se na kraju dana prebroje glasovi i utvrdi narodna i nacionalna volja, te da se brzo formiraju institucije Republike Srpske, a nakon toga i organi BiH", rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

Nakon glasanja, na koje je došao sa porodicom, Dodik je rekao da očekuje da će izbori potvrditi stabilnost Republike Srpske.

"Republika Srpska će u naredne četiri godine potvrditi potpunu institucionalnu stabilnost, a onda i rast ekonomije i sve ono što je neophodno i u šta narod danas glasajući najviše veruje - a to je stabilna Republika Srpska, njen prosperitet i njen ekonomski razvoj", naveo je Dodik.

Cvijanovićeva je prilikom glasanja u Banjaluci rekla da očekuje da će građani danas da se opredele za stabilne i odlučne politike i ljude koji će upravljati takvim procesima.

"Ovo je veliki dan za građane Republike Srpske koji treba da iskoriste svoje pravo da u duhu demokratije, mira i svega što nose kao vrednost izaberu na velikoj političkoj sceni one koji su naši predstavnici", rekla je Cvijanovićeva.

Kandidat opozicione koalicije Savez za promene za predsednika Republike Srpske Ognjen Tadić očekuje da izbori donesu veoma upečatljive promene u Srpskoj.

On je rekao da velka izlaznost građana Srpske znači da oni žele promene.

Tadić je istakao da će Savez za promene pratiti situaciju na nekoliko biračkih mesta i u nekoliko gradova u kojima ima manjka ili viška biračkih listića, tako da će biti kažnjeni svi koji pokušaju da zloupotrijebe ovaj izborni proces.

Glavni izborni štab Srpske demokratske stranke podneo je prijave koji se odnose na slučajeve nestanka 400 glasačkih listića u Derventi, 131 glasački listića u Šamcu i 30 glasačkih listića na više biračkih mesta u Zvorniku, što ukazuje na sumnju da se pokušava napraviti izborna krađa.

Navodi se da je takav slučaj zabeležen Tesliću, gde je jedan član biračkog odbora biračima dostavio višak glasačkih listića "s namerom da se, po priznanju vinovnika, naplati glas".

Protiv osoba koje su učestvovale u ovome, naveo je SDS, biće podneta i krivična prijava, jer je to po Krivičnom zakonu RS okvalifikovano kao delo podmićivanja, za šta je predviđena kazna zatvora do tri godine.

Podneta je i prijava protiv 21 osobe iz Banjaluke, koje su pod dejstvom alkohola onemogućavale glasače da pristupe glasanju na jednom biračkom u ovom gradu.

Potpredsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić izjavio je večeras da su konačni izborni rezultati oni koje saopšti Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Radojičić je na prvoj konferenciji u Izbornom štabu SNSD-a rekao da ta stranka "želi i poštuje slobodnu volju gradana RS i BiH", i pozvao sve druge političke i nepolitičke subjekte da se izborni proces dovede do kraja.

Prema njegovim rečima, SNSD je tokom kampanje bio izložen uništavanju propagandnog materijala, pretnjama i uvredama.

Prema podacima izbornih štabova, 58 procenata građana BiH izašlo je na današnje izbore, što je osam posto više nego pre četiri godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.