Izvor: RTV 5, 18.Apr.2012, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredni parlamentarni izbori u Grčkoj 6. maja

Prema anketi koju je sprovela istraživačka firma MARC, čije rezultate danas prenosi novinska agencija ANA, najviše glasova će osvojiti konzervativna Nova demokratija Andonisa Samarasa - 22,3 odsto, dok se za levičarski PASOK Evangelosa Venizelosa izjašnjava 17,8 anketiranih, mnogo više nego u prethodnim istraživanjima javnog mnenja.

Prema ovoj anketi, 10 stranaka će preskočiti prag parlamenta, tako da će Grčka posle 6. maja sigurno dobiti koalicionu vladu, ali nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << jasno ko će je predvoditi, pošto dve vodeća partije - Nova demokratija i PASOK - zasad ne pokazuju 
spremnost da međusobno sarađuju.

Ne isključuje se ni najgori scenario, ponavljanje izbora, ukoliko nijedna partija ne uspe da obezbedi podršku u parlamentu koji ima 300 mesta.

Ankete pokazuju da su svoje pozicije ojačale levičarske stranke koje populistički i olako daju obećanja nezadovoljnim građanima koje je teško pogodila ekonosmka kriza, odnosno rigorozne mere štednje. Dve vodeće stranke slede Nezavisna 
Grčka- 9,9 odsto glasova, Koalicija radikalne levice 9,8 , Komunistička partija Grčke -9,7 procenata.

Mnogi građani kažu da će prilikom izlaska na birališta njihov listić biti "glas protesta i kazne" pojedinih partija koje okrivljuju da su odgovorne za izazivanje teške ekonomske-finansijske krize, kakva se u Grčkoj ne pamti u godinama posle Drugog svetskog rata.

Na vanrednim izborima 6. maja, u takvoj situaciji, ne mogu se isključiti ni velika iznenađenja, pogotovo što se veliki broj građana još ne izjašnjava za koga će glasati prve nedelje u maju.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.