Izvor: Southeast European Times, 05.Jul.2009, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bugarskoj se održavaju parlamentarni izbori

05/07/2009

SOFIJA, Bugarska -- Građani su u nedelju (5. jul) izašli na birališta da glasaju za 240 poslanika parlamenta birajući među više od 4.000 kandidata. Najnovije ankete pokazuju da će Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) gradonačelnika Sofije Bojka Borisova osvojiti većinu glasova, ali verovatno ne dovoljno da odmah formiraju vladu. Bugarska socijalistička partija će, kako se očekuje, završiti na drugom mestu, a sledi je etnirčka turska stranka Pokret za prava >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << i slobode.

Ovi izbori, šesti od okončanja komunizma 1989, biće prvi na kojima se koristi mešoviti sistem kojim se kombinuje većinsko glasanje sa proporcijalnim zastupljenošću. Birači će koristiti dva glasačka listića -- jedan sa imenima kandidata za većinsko predstavljanje i drugi sa proporcijalnim listama registrovanih stranaka i koalicija.

Zabrinutosti oko kupovine glasova i drugih nepravilnosti postale su ključno pitanje uoči izbora. U subotu, Tadeuš Ivinski, šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) u Bugarskoj, upozorio je da bi zemlja mogla da izgubi svoju akreditaciju u PSSE ako ozbiljni problemi poremete izbore. (BTA, BNR, Sofijska novinska agencija, Darik, Medijapul, Fokus, BNN, AP, AFP, Rojters, Sinhua - 04/07/09)
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.