U 2012. godini izbori po novim zakonima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2012, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U 2012. godini izbori po novim zakonima

BEOGRAD -

Srbiju u 2012. godini očekuju izbori za republičku skupštinu i lokalne parlamente, a sa njima i nova zakonska pravila o raspodeli mandata i o finansiranju redovnog rada političkih subjekata.

Mandati će se posle završetka izbora dodeljivati po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata, dok će sredstva iz javnih izvora za finansiranje rada političkih stranaka, čiji su kandidati izabrani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za poslanike ili odbornike, od 1. jula iznositi 0,15 odsto rashoda budžeta.

Po raspisivanju izbora treba da stupi na snagu jedna od izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, u kojoj se navodi da će Republička izborna komisija najkasnije u roku od 10 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora sve dobijene mandate sa izborne liste dodeliti kandidatima po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa liste.

Izmene tog zakona usvojene su krajem maja, čime su ukinute i čuvene blanko ostavke, što je bio jedan od uslova za pozitivno mišljenje Evropske komisije o zahtevu Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Zahvaljujući tim izmenama ubuduće nakon izbora neće više stranke određivati ko će biti poslanik, već će se mandati dodeljivati po ranije utvrđenom redosledu sa liste.

Poslaniku kojem mandat prestane zbog preuzimanja funkcije člana vlade, mandat se ponovo dodeljuje u istom sazivu parlamenta pod uslovom da mu je prestala funkcija u vladi, da postoji upražnjeno poslaničko mesto koje pripada istoj izbornoj listi i da je RIK-u poslanik podneo zahtev za ponovnu dodelu mandata.

Zakon o finansiranju političkih aktivnosti usvojen je 14. juna i takođe je bio jedan od uslova za pozitivno mišljenje o zahtevu Srbije za članstvo u EU.

Tim aktom je propisano da se političke partije koje imaju poslanike finansiraju iz 0,15 odsto rashoda republičkog, pokrajinskog i budžeta lokalnih samouprava, a sredstva se raspodeljuju srazmerno broju glasova koji partija osvoji na izborima i po utvrđenom mehanizmu.

Zakonom je još propisano i da se iz budžeta Srbije, pored sredstava za redovan rad stranaka, za finansiranje troškova izborne kampanje u godini u kojoj se održavaju izbori izdvoji 0,1 odsto rashoda budžeta.

Stranke koje nameravaju da koriste novac iz državne kase za izbornu kampanju moraće da polože izborno jemstvo, koje im neće biti vraćeno ukoliko na izborima ne osvoje jedan odsto važećih glasova, odnosno 0,2 odsto ukoliko je reč o strankama manjina.

Prema Ustavu Srbije izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike 90 dana pre isteka mandata Skupštine Srbije, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

Zakon o izboru narodnih poslanika propisuje da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana.

Predviđeno je, takođe, da se izbori za poslanike održavaju najkasnije 30 dana pre isteka mandata poslanika kojima ističe mandat.

Prošli parlamentarni i lokalni izbori održani su 11. maja, a republički parlament je konstituisan 11. juna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.