Sutra vanredni parlamentarni izbori na Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2017, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra vanredni parlamentarni izbori na Kosovu

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani sutra a do otvaranja biračkih mesta mesta u 7.00 sati 11. aprila, na snazi je predizborna tišina. Političke stranke i koalicije koje učestvuju na izborima tokom predizborne kampanje predstavile su političke programe uglavnom zasnovane na ekonomskim temama.

Teme programa su i tri "velika pitanja", koja su bila povod za izglasavanje nepoverenja Vladi na čijem čelu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je bio Isa Mustafa - pitanje demarkacije granice s Crnom Gorom, formiranja Zajednice srpskih opština, kao i transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

Tokom predizborna kampanja na severu Kosova bilo je nekoliko incidenata. Povodom izveštaja o zastrašivanjima birača u srpskoj zajednici, zabrinutost su izrazili ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, koji su ocenili neprihvatljivim zastrašivanjima birača u srpskoj zajednici tokom kampanje za parlamentarne izbore.

Američki ambasador Greg Delavi je rekao za RTK da se izborna kampanja širom Kosova odvijala uglavnom u dobroj atmosferi. "Stepen nasilja je bez sumnje poprilično nizak, što je dobro. Nadam se da će se tako nastaviti tokom izbornog dana i nakon toga. Tako da se, generalno, stvari odvijaju veoma dobro, iako sam zabrinut u vezi izveštaja o uplitanju i zastrašivanju, posebno u zajednicama kosovskih Srba i kosovskih Goranaca", rekao je Delavi.

On je rekao da je važno da svi mogu da glasaju kako žele bez zastrašivanja, kao i da će sa predstavnicima međunarodne zajednice učiniti sve da osigura da ne bude izbornih prevara.

Politički analtičar Beljulj Bećaj naveo je da je tokom predizborne kampanje najveća koalicija - Demokratska partija Kosova (DPK), Alijansa za budućnost Kosova, Incijativa za Kosovo i desetak manjih stranaka isticala svoje potencijale u odnosu na, kako su govorili, "neodlučnost i nespremnost" vođa koalicije Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa novo Kosovo (ANK) i Alternativa, dok su Samoopredeljenje optuživali za nepriznavanje simbola Kosova.

Ocenio je da koalicija DSK, ANK i Alternativa kao glavnog krivca za neuspeh i stavljanje pod kontrolom države smatra DPK, dok je Samoopredelenje kampanju fokusiralo na čvrstinu i nepromenljivost svojih stavova.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) Kosova u nedelju će oko 1,8 miliona upisanih moći će da glasa na 889 glasačkih centara.

Do sada je CIK akreditovao 4.887 domaćih i međunarodnih posmatrača i predstavnika političkih stranaka koje učestvuju na izborima.

Policija Kosova je donela posebnu operativnu uredbu koja ima za cilj obezbeđivanje mirne i sigurne atmosfere za sve građane, kao i za održavanje javnog reda i mira pre, tokom i posle izbornog procesa.

Državno tužilaštvo Kosova saopštilo je da će biti dežurno više od 100 tužilaca koji će reagovati na sve prijave koje budu dobili od policije ili sa glasačkih mesta na kojima će eventualno biti nezakonitog ponašanja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra vanredni parlamentarni izbori na KiM: Evo za koga će birači moći da glasaju

Izvor: BKTV News, 10.Jun.2017

Vanredni parlamentarni izbori biće održani sutra na Kosovu i Metohiji, a od 7 sati ujutru, oko 1,8 miliona upisanih glasača moći će da glasa u 889 glasačkih centara...Prvi put će na glasanje izaći 118.448 novih glasača koji su od prethodnih izbora 2014. godine postali punoletni i stekli pravo...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.