Srbi ne odustaju od izbora na KiM

Izvor: B92, 19.Apr.2012, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi ne odustaju od izbora na KiM

Zvečan -- Čelnici opština Zubin Potok i Zvečan Slaviša Ristić i Dragiša Milović kažu da će lokalni izbori u te dve opštine biti održani i da su izborne radnje poodmakle.

U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, međutim, tvrde da su izbori u suprotnosti s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Milović i Ristić su u emisiji "Otvoreno o.." televizije rekli da su građani u velikom broju zainteresovani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za izbore i da su rešeni da iskoriste svoje demokratsko pravo da biraju i budu birani.

Takođe, istakli su da je predato nekoliko izbornih lista.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović je podsetio da je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović raspisala izbore na čitavoj teritoriji Republike i da je od Unmika stigao očekivani odgovor da izbori ne treba da se organizuju.

"U Zvečanu su prve liste predale stranke na vlasti", rekao je on i upitao kako je moguće održati izbore za predsednika Republike i poslanike u Skupštini, a da je za lokalne parlamente to nemoguće.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić smatra da se samo izborima mogue očuvati skupštine opštine "kao najvažnije institucije države Srbije na Kosovu i Metohiji".

"Problem je to što se stvara utisak da Srbi na severu Kosova i Metohiji rade nešto protiv interesa Srbije", rekao je on, ističući da su te tvrdnje neosnovane jer su po Ustavu Srbije izbori raspisani i da ono što se radi na terenu nije kršenje Ustava.

Ristić je dodao da Srbi izlaskom na izbore žele da očuvaju srpske institucije, a ne da štete državi Srbiji.

"Niko nema pravo da Srbima na KiM uskrati demokratsko pravo da izađu na izbore, narod će reći svoje mišljenje a šta će posle biti videćemo", naglasio je Ristić.

On je optužio državno rukovodstvo da je nedosledno u sprovođenju politike prema Kosovu i ocenio da se neodržavanjem izbora gase institucije na severu Kosova.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovu i Metohiju Oliver Ivanović preneo je stav Vlade Srbije da lokalni izbori na Kosovu i Metohiju ne treba da se održe jer su u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

"Ne može se Rezolucija poštovati kad nam treba a kršiti kad mislimo da je to nije potrebno, to unosi konfuziju", upozorio je Ivanović i dodao da je RIK u skladu sa zakonom poslao upustvo vezano za održavanje lokalnih izbora.

On je ocenio da jedina šansa da Srbi u pokrajini opstanu jeste da imaju čvrstu vezu sa državom Srbijom.

"I ko god bude na vlasti, s njima moramo sarađivati", zaključio je Ivanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čelnici opština: Izbori će biti održani

Izvor: S media, 19.Apr.2012

Čelnici opština Zubin Potok i Zvečan Slaviša Ristić i Dragiša Milović izjavili su da će lokalni izbori u te dve opštine biti održani 6. maja i da su izborne radnje "poodmakle", dok u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju tvrde da su izbori u suprotnosti s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN...Milović...

Nastavak na S media...

Srbi ne odustaju od izbora na KiM

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2012

Čelnici opština Zubin Potok i Zvečan Slaviša Ristić i Dragiša Milović izjavili su da će lokalni izbori u te dve opštine biti održani 6. maja i da su izborne radnje "poodmakle", dok u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju tvrde da su izbori u suprotnosti s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN...Milović...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.