Savezi i klubovi vole pobednike na izborima

Izvor: Politika, 02.Nov.2013, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savezi i klubovi vole pobednike na izborima

U postojećem sistemu sportisti se ponašaju racionalno: bez političara nema ni para od javnih preduzeća neophodnih za preživljavanje i takmičenje

Opšti izbori su prošli, a kada je rukovođenje srpskim sportom u pitanju oni još uvek traju. Naravno, nema neizvesnosti ko će pobediti, slaviće pobednici iz redova aktuelne vlasti i od 2000. je uglavnom tako.

U tradicionalnoj vrtešci prvo je umesto Velibora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Sovrovića (blizak Demokratskoj stranci), koji je sa ovog položaja smenjen u martu, sredinom septembra za predsednika Vaterpolo saveza Srbije većinom glasova izabran Zoran Babić (šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije). U decembru će Vuka Jeremića (kada je izabran istaknuti funkcioner Demokratske stranke, sada samostalni poslanik u Skupštini Srbije) na mestu predsednika Teniskog saveza Srbije zameniti Bratislav Gašić, potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Kruševca, a svi već vide leđa i Draganu Đilasu (predsednik Demokratske stranke), predsedniku  Košarkaškog saveza Srbije.

U postojećem sistemu savezi i klubovi vole vlast i njihovo ponašanje je racionalno jer u sve većoj besparici bez političara nema ni para od javnih preduzeća neophodnih za preživljavanje i takmičenje.

Zvanično, država finansira sport iz budžeta, a zahvatanje od javnih preduzeća je ustvari prikriveno finansiranje iz budžeta. U situaciji kada stranci nemaju (ili imaju novčano zanemarljiv) interes da se reklamiraju kroz sport u Srbiji jer je naše tržište malo i ne postoji konkurencija, jasno je da moraju da postoje javnosti dostupna pravila u uzimanju novca od javnih preduzeća. Ovako, već deceniju i kusur imamo paradoksalne situacije. Evo o čemu je reč. Ako „MTS Telekom” ima konkurenciju na tržištu i mora zato da se reklamira, zašto to onda čine EPS i Srbijagas koji su monopolisti? To onda otvara mogućnost nebrojanih manipulacija i stavlja vladajuću političku elitu u položaj onih koji odlučuju kome će i koliko dati para od sportskih organizacija i klubova. I obrnuto, ako bi se jasno u budžetu, kao dodatak predviđenoj sumi,  ukalkulisala davanja „sa imenom i prezimenom” javnih preduzeća srpskom sportu, bar bi onda sav novac namenjen „neposrednim proizvođačima” njima stvarno i stizao.

Od privatizacije u srpskom sportu ne treba očekivati čuda, jer praktično osim dva fudbalska kluba i nema šta da se proda. A i tu je bolje ići na model u kome bi i Partizan i Crvena Zvezda koristili jedan stadion (primer Italije, itd), a da ostatak novca od prodaje ode u budžet grada Beograda.

I sve dok se tačno ne bude znao put svakog, ama baš svakog dinara, cvetaće i ljubav sportista i političara, na obostrano zadovoljstvo.

Ratko Pavlović

-----------------------------------------------------------

I Vučić i Dačić imaju ljude u Zvezdi i Partizanu

Političari u srpskim klubovima i sportskim savezima nisu izum ovog veka, bilo ih je u i Titovo i u Miloševićevo vreme, a novo je samo to što se u sportu vrti sve više i više novca. Kada je sadašnja generacija političara u pitanju, retki su oni koji nisu bili u upravi nekog kluba ili saveza. Dvojica s najvećim rejtingom, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, nisu na funkcijama u sportu, ali su na važna mesta delegirali svoje ljude.

Tako su u FK Crvena zvezda Slaviša Kokeza (SNS), Aleksandar Antić (SPS), Ivica Tončev (SPS), ali i Branko Radujko (DS). Predsednik SD Crvena zvezda je Petar Škundrić (SPS), dok su u FK Partizan u upravi Branko Ružić (SPS) i Novak Nedić (SNS), zamenik generalnog sekretara Vlade Srbije.

Na čelu Fudbalskog saveza Srbije (FSS) nalazi se Tomislav Karadžić, pre dve decenije nosilac liste SPS-a u Subotici, za koga se verovalo da je i danas čovek SPS-a, ali je premijer Ivica Dačić nedavno naglasio da „Karadžić nema podršku SPS-a”.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) i dalje je čovek iz bivše vlasti Dragan Đilas (DS), dok u dva najveća kluba nema toliko političara kao u fudbalu. U Crvenoj zvezdi glavnu reč vodi Nebojša Čović, nekadašnji gradonačelnik Beograda, koji ne može da pobegne od ocene da je političar čak i kad nije u nekoj stranci. U tom klubu se sve više pita i Andrej Vučić, brat prvog potpredsednika vlade.  Donedavno je ovaj klub bio „u rukama DS-a” kada je u njemu bio i Goran Vesić, jedno vreme siva eminencija i u fudbalskom klubu. Što se tiče Partizana, u njemu je na mestu potpredsednika od 2006. Andrija Mladenović (DSS). Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je počasni predsednik KK Partizan na čijem čelu je svojevremeno bio Ivica Dačić.

Vuk Jeremić je kao kadar DS-a stigao na mesto predsednika Teniskog saveza Srbije (TSS) a uskoro će ga na tom mestu naslediti Bratislav Gašić (SNS). Bivši predsednik Smučarskog saveza Srbije Mlađan Dinkić je trenutno počasni predsednik Košarkaškog kluba Radnički iz Kragujevca.

Nekadašnji predsednik Atletskog saveza Srbije Velimir Ilić (Nova Srbija) sada se sprema da dođe na čelo Bokserskog saveza Srbije, odakle odlazi Velizar Đerić (SPS).

Duga je lista onih koji su poslednjih godina, u raznim sportovima, bili na funkcijama u sportu: Dušan Mrakić (SPS, fudbal), Oliver Dulić (DS, vaterpolo), Velibor Sovrović (DS, vaterpolo), Živorad Anđelković (DS, košarka), Nenad Popović (DSS, fudbal)… Predsednik Rukometnog saveza Srbije (RSS) Velimir Marjanović je blizak DSS-u.

Neki političari se ne nalaze na funkcijama u sportu, ali se u nekim klubovima pitaju za sve.  Poput Dragana Markovića Palme u FK Jagodina.

A pre samo godinu dana u FS Srbije je pročitana preporuka iz svetske (FIFA) i evropske (UEFA) fudbalske unije s naslovom: „Političari van klubova”…

objavljeno: 03.11.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.