Salvini o izborima: Doviđenja Merkel, Junker, Šulc

Izvor: N1 televizija, 15.Okt.2018, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salvini o izborima: Doviđenja Merkel, Junker, Šulc

Rezultati izbora u Bavarskoj znače da je "stari sistem" u Evropi na odlasku, izjavio je italijanski desničarski populistički ministar unutarnjih poslova Mateo Salvini.

"U Bavarskoj je pobedila promena, a Evropska unija je izgubila", rekao je Salvini, koji također obavlja dužnost potpredsednika italijanske vlade i lidera desničarske Lige.

Ovo je "istorijski poraz hrišćanskih demokrata i socijalista >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dok prijatelji u AfD-u prvi put ulaze u regionalni parlament", rekao je on misleći na bavarsku konzervativnu Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU), Socijaldemokratsku stranku Nemačke (SPD) levog centra i krajnje desnu Alternativu za Nemačku (AfD).

Prvi rezultati pokazuju da su CSU i SPD poraženi na bavarskim regionalnim izborima u nedelju, dok je AfD osvojio oko 10 odsto glasova u svom prvom pokušaju ulaska u parlament u Minhenu.

"Doviđenja Merkel, Šulc i Junker", poručio je Salvini govoreći o kancelarki Angeli Merkel, bivšem predsedniku Evropskog parlamenta i bivšem lideru SPD-a Martinu Šulcu i predsedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru.

Međutim, italijanski socijaldemokrati (PD) uspeli su da vide nešto pozitivno uprkos lošim rezultatima SPD-a u Bavarskoj.

"Još uvek je lepo videti da Zeleni dobijaju gotovo dvostruko više glasova od desničarskih nacionalista", objavio je na Tviteru bivši šef PD-a i bivši premijer Paolo Đentiloni. "To je također poruka nama".

Zeleni su osvojili gotovo 20 odsto u Bavarskoj i izbili na drugo mesto.

PD je pao rekordno nisko na ovogodišnjim izborima u Italiji i trenutno ima 17 odsto u ispitivanjima javnog mnjenja. Za razliku od te stranke, desničarska Liga koja upravlja zemljom zajedno s pokretom Pet zvezda od juna ima podršku od 33 odsto.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.