Izvor: Radio 021, 24.Maj.2020, 11:12

Rusija uvela elektronsko glasanje na izborima

Rusi će u budućnosti moći da glasaju elektronski ili poštom zahvaljujući promenama izbornog zakona koje je u subotu odobrio predsednik Vladimir Putin, objavio je Kremlj.

Novi računarski sistem, koji će omogućiti elektronsko glasanje, trebao bi da bude dostupan na teritoriji cele zemlje i omogućiće glasanje na lokalnim i opštim izborima, kao i na referendumima.

Elektronski sistem je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << do sada prošao četiri ispitivanja u Moskvi i ni jednom nije "hakovan", navodi ruska agencija TASS.

Njegovi zagovornici kažu da će pomoći u zaustavljanju širenja novog virusa jer građani više neće morati da dolaze na birališta.

Protivnici su izrazili bojazni da će elektronsko glasanje olakšati manipulaciju glasovima, a nezavisnim posmatračima će biti teže da uoče nepravilnosti. Takođe su istakli da se promene uvode u trenutku kada zbog pandemije nisu dozvoljeni javni protesti.

Nije jasno hoće li novi sistem biti korišćen na skorom referendumu o ustavnim promenama koje bi trebalo da učvrste Putinovu vlast i ukinu ograničenja broja mandata, što mu otvara mogućnost da na vlasti ostane do kraja 2036. godine.

Referendum je trebalo da se održi sredinom aprila, ali je otkazan zbog pandemije. Prema izveštajima ruskih medija, novi datum glasanja najverovatnije će biti 24. jun.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.