Raspušten kosovski parlament, Jahjaga na potezu

Izvor: RTS, 07.Maj.2014, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspušten kosovski parlament, Jahjaga na potezu

Poslanici skupštine Kosova su na vanrednoj sednici glasali za raspuštanje skupštine Kosova. Vanredni izbori na Kosovu, najverovatnije u junu.

Za raspuštanje parlamenta glasalo je 90 od 115 prisutnih poslanika, četvorica su bila protiv dok su tri poslanika bila uzdržana.

Odluku o datumu vanrednih izbora doneće predsednica Atifete Jahjaga, ali je još ranije najavljeno da će glasanje, najverovatnije, biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakazano za početak juna.

Zamenik predsednika skupštine Kosova Petar Miletić rekao je za skupštinskom govornicom da su poslanici Samostalne liberalne stranke, kao i drugi srpski poslanici, glasali za raspuštanje kosovskog parlamenta, između ostalog i zbog toga što pored više njihovih zahteva nisu dobili odgovor o rezervisanim mestima za manjinske zajednice.

Manjine pomoću rezervisanih mesta mogu da osvoje više mandata nego ako im ostanu samo garantovana mesta u kosovskom parlamentu.

Poslanica Rada Trajković rekla je za agenciju Beta da nije htela da glasa jer je reč o unutaralbanskom pitanju, kao i zbog toga što manjinama nisu obezbeđena rezervisana mesta.

Rada Trajković je istakla da bi svojim glasom za ili protiv čuvala obraz premijera Kosova Hašima Tačija.

Poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova i opozicionog Demokratskog saveza Kosova, uz podršku manjinskih zajednica, zauzeli su se za raspuštanje Skupštine Kosova i održavanje prevremenih izbora.

Poslanici opozicionih pokreta Samoopredeljenje i Alijanse za budućnost Kosova bili su za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova.

Protiv raspuštanja Skupštine su bili poslanici vladajuće Alijanse novo Kosovo, koji su izrazili sumnju u mogućnost priprema i održavanja prevremenih izbora u kratkom roku.

Vulin: Stav Srba uz konsultacije sa Beogradom 

Bivši ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da će Srbi sa Kosova stav o izborima za kosovsku skupštinu doneti uz konsultacije sa Beogradom i istakao da je jedinstvo put koji uvek treba slediti.

"Čestitam im (Srbima sa Kosova) na velikom jedinstvu koje su pokazali u vezi sa najavljenim uspostavljanjem oružanih snaga Kosova. Jedinstvo je put koji uvek treba da sledimo jer nam prošlost pokazuje da nam je pozicija uvek bila mnogo jača kada smo bili jedinstveni", rekao je Vulin agenciji Beta.

Vulin je rekao da još nije poznato ko će biti nov šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju ali da u toj kancelariji sve normalno funkcioniše.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.